PRIMĂRIA CAPITALEI BÂRGĂUANE

Primăria din Prundu Bârgăului funcţionează în fostul sediu al conducerii companiilor grănicereşti din „Valea Borgoului”, în clădirea cunoscută sub numele de „Casa Maiorului”, care a fost construită după militarizare, înainte de anul 1800, fiind cea mai veche clădire din localităţile bârgăuane, alături de actuala clădire a Şcolii Generale, fostă hotel restaurant grăniceresc, care a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, împreună cu parcul din jur, denumit „Piaţa Capitală”, unde a funcţionat primul târg săptămânal, înfiinţat prin diplomă imperială semnată de Împăratul Iosif al II-lea în 1785.

După 1850, când s-a desfiinţat instituţia grănicerească, clădirea a găzduit sediul „Cercului Borgou”, mutat ulterior la Rodna, după care clădirea a fost închiriată şi a servit ca hotel, restaurant, şcoală şi apoi sediu al Plasei Bârgău, devenind sediu de primărie a comunei Borgo Prund după anul 1900, prin cumpărarea clădirii şi a pieţei actuale de la celelalte comune bârgăuane, prin împrumuturi bancare şi vânzarea Muntelui Corca.

Joi, 21 ianuarie 2010, la Prundu Bârgăului a avut loc un eveniment deosebit: reinaugurarea sediului primăriei locale, de curând renovate şi oficierea slujbei religioase, sau feştania noilor încăperi şi a monumentalei clădiri, de peste două secole vechime.

Festivitatea a început la ora 14, în holul arhiplin al administraţiei locale prundene, prin tăierea panglicii de către primarul Ilie Avram, deputatul bistriţean Ioan Ţintean şi administratorul public Vasile Negruşeri, după care, în sala de şedinţe de la primul etaj, a urmat slujba oficiată de cinci preoţi bârgăuani: Ioan Jauca, Vasile Turc, Liviu Tomoroga, Gabriel Pugna şi David Paşca. După slujba religioasă, Ilie Avram, primarul comunei, a prezentat un scurt istoric al clădirii şi a etapelor de reabilitare, începute în 2008 şi finalizate la sfârşitul anului 2009, aducând mulţumiri firmelor care au realizat lucrările. Au mai luat cuvântul deputatul Ioan Ţintean, administratorul public Vasile Negruşeri şi viceprimarul bistriţean George Avram, care au apreciat eforturile prundenilor.

Trebuie remarcat faptul că lucrările de reabilitare, a vechii Case a Maiorului, care era sediul companiilor grănicereşti din Valea Bârgăului, au fost începute de fostul primar Ilie Vlad, în prezent viceprimar, care, deşi nu a ales varianta ridicării unei noi clădiri şi înscrierea celei vechi în patrimoniul monumentelor istorice, a reuşit, prin tenacitatea sa, realizarea unei feţe noi pentru actuala primărie prundeană. Consilierii locali şi funcţionarii din aparatul primăriei sunt mulţumiţi de noile condiţii de muncă create.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5