Pricesnele interpretate de Dan Filipoi au bucurat sufletele credincioşilor din Oradea

Pricesnele interpretate de artistul Dan Filipoi din Şanţ au bucurat sufletele credincioşilor din mai multe zone ale Transilvaniei. Astfel, de Sfântul Ilie, artistul a fost prezent la Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din cartierul Zorilor -Oradea, la invitaţia conf.univ.dr. Miron Erdei, singura biserică din ţară cu cupolă de sticlă. Apoi, priceasna s-a auzit la Parohia „Sfinţii apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Ioşia, păstorită de protopopul dr. Vasile Marin Dindelegan - Oradea. Conform tradiţiei, duminica trecută Dan Filipoi a fost invitat la Parohia Paieu, de la Băile 1 Mai, unde preot este părintele Adrian Caba, consilier bisericesc la Episcopia Oradiei.
În toate aceste sfinte lăcaşuri, Dan Filipoi a cântat pricesnele moştenite de la străbunii lui, ascultate cu lacrimi în ochi de către credincioşi. În Bihor artistul nostru este foarte cunoscut şi pentru faptul că a făcut facultatea de teologie la Oradea, dar mai ales pentru pricesnele închinate mănăstirii Izbuc, „La tine vin măicuţă”, devenită imn al mănăstirii, inchinată icoanei făcătoare de minuni de acolo, dar şi izvorului său unic, precum şi „La Izbuc în vârf de deal”.
„La tine vin măicuţă/ La tine vin cu dor/ La sfânta ta icoană/ La sfântul tău izvor” („La tine vin măicuţă”), priceasnă preluată de foarte mulţi interpreţi din Ardeal, unii dintre ei consacraţi, care o cântă fără ca măcar să ştie cărei icoane este închinată sau cărui izvor sau măcar să ceară acordul artistului. „Pe mine nu mă deranjează faptul că au preluat această priceasnă şi şi-au făcut videoclipuri, însă mă întreb cum poţi să o cânţi fără să ceri acordul autorului, şi mai dureros să nu ştii a cui este această priceasnă, despre ce izvor este vorba şi despre ce icoană”, de-an declarat Dan Filipoi.
Felicitări artistului pentru modul în care interpretează pricesnele şi ştie să aducă în faţa creştinilor aceste rugăciuni cântate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]