Prezenţa lui Manolescu în Bistriţa-Năsăud, consemnată în „România literară”

Cel mai important eveniment literar din judeţul nostru derulat la Chiuza, Maieru şi Cormaia a avut ecouri şi în publicaţiile literare. Personalităţi marcante ale literaturii române au fost în judeţul nostru la cea de a XII-a ediţie a Zilelor prozei organizată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, reprezentanţa Bistriţa-Năsăud a Filialei Cluj a USR şi Biblioteca Judeţeană George Coşbuc, cu o generoasă susţinere din sectorul privat (M.I.S. Grup-Anieş şi NEOHAN CONSULT). Coordonatori de proiect pe judeţ au fost: Andrei Moldovan - preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Icu Crăciun – şeful reprezentanţei USR B-N şi Menuţ Maximinian – director al cotidianului „Răsunetul”, lor alăturându-li-se Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Judeţene şi Olimpiu Nuşfelean – directorul „Mişcării literare” . Tema ediţiei a fost „Prozatorii unui veac”. Invitatul de onoare a fost academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.
După o zi de dezbateri şi lansări de carte la sediul Filialei din Cluj-Napoca, participanţii s-au deplasat la Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Chiuza(vizitarea Centrului, vernisarea expoziţiei de pictură „Colibiţa”, lansarea volumului Liviu Rebreanu prin el însuşi de Niculae Gheran şi Andrei Moldovan, ediţia a II-a, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2018). În sala de conferinţe a hotelului Decorale din Cormaia au avut loc lucrările colocviului Prozatorii unui veac, moderate de Irina Petraş preşedinta Filialei Cluj a U.S.R.
La Maieru, la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu, preşedintele Nicolae Manolescu a fost aşteptat de copii îmbrăcaţi de sărbătoare, care au ascultat cu atenţie discursul criticului literar pe care îl cunosc din manualele şcolare şi pe care, iată, au avut onoarea să-l vadă în şcoala lor, acolo unde învăţa altădată Liviu Rebreanu.
Publicaţia „România literară” a Uniunii Scriitorilor din România consemnează, în paginile ei, evenimentele ce au avut loc în judeţul nostru în cadrul „Zilelor prozei”. Revista menţionează programul care a avut loc...
„Manifestările s-au încheiat printr-o reuşită întâlnire cu tinerii cititori care a avut loc la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru”, consemnează „România literară”. În acest cadru, primarul comunei Maieru, Vasile Borş, i-a acordat academicianului Nicolae Manolescu un premiu de excelenţă, mulţumindu-i pentru faptul că a poposit în „Cuibul visurilor”, acolo unde în urmă cu un secol se plimba romancierul Liviu Rebreanu. La rândul lui, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, alături de organizatorii evenimentului, ( Andrei Moldovan, Menuţ Maximinian şi Icu Crăciun) a înmânat premiile „Prozatorii unui veac”. În urma jurizării (Irina Petraş – preşedinte, Andrei Moldovan şi Victor Cubleşan – membri) s-a hotărât decernarea premiile pentru prozatorii (în ordine alfabetică): Simona Antonescu, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Florina Ilis, Daniel Moşoiu, Ovidiu Pecican şi Răzvan Voncu. Premiile au fost susţinute financiar de M.I.S. Grup, NEOHAN CONSULT, Asociaţia Culturală NEUMA şi Biblioteca Judeţeană George Coşbuc.
Au înnobilat prin prezenţa lor scriitorii: Nicolae Manolescu, Simona Antonescu, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Icu Crăciun, Victor Cubleşan, Florina Ilis, Menuţ Maximinian, Andrei Moldovan, Daniel Moșoiu, Olimpiu Nuşfelean, Ovidiu Pecican, Irina Petraş, Ioan Pintea, Laura Poantă, Răzvan Voncu. La eveniment a fost prezent şi Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean.
În aceeaşi pagină, sub genericul „Reţeta succesului”, se vorbeşte despre evenimentele care au avut loc la Biblioteca Judeţeană - „un spaţiu de emulaţie culturală”, care au culminat „printr-o manifestare culturală emoţionantă, cu participarea unui numeros public, a unor scriitori de valoare, dar şi a oficialităţilor locale: a fost inaugurată o splendidă sală „Nicolae Manolescu”, care cuprinde preţioasa donaţie de manuscrise şi documente făcută de directorul revistei noastre acestei „case a cărţii”. Tot atunci a fost prezentat şi un superb Album Nicolae Manolescu. Amurgul manuscriselor. Ediţia este alcătuită de Ioan Pintea, în concepţia grafică a lui David Dorian şi a fost tipărită în condiţii grafice excepţionale la Editura Şcoala Ardeleană. Tot ce s-a realizat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, de la construcţie şi spaţii culturale amenajate şi până la programele editoriale şi culturale remarcabile, transformă această instituţie de cultură într-una exemplară, care reuşeşte să-şi îndeplinească cu brio rolul cultural major. Sufletul acestor reuşite este, fără îndoială, directorul Bibliotecii, poetul şi preotul Ioan Pintea. Dar, ca de fiecare dată când asistăm la izbânzi deosebite în domeniul culturii, astfel încât un loc oarecare din ţară devine un centru unde se întâmplă fapte culturale care contează, reţeta succesului e aceeaşi, ea presupune întâlnirea rezonantă dintre un om de cultură de vocaţie şi un om politic de vocaţie, cu putere de decizie şi care înţelege rostul culturii în dezvoltarea unei comunităţi. Şi, în cazul de faţă, Bistriţa a avut şansa ca bunele intenţii ale lui Ioan Pintea să găsească sprijinul unui asemenea conducător politic animat de dorinţa de a face lucruri bune, care rămân. E vorba despre preşedintele Consiliului Judeţen, Emil Radu Moldovan” stă scris în România literară”.
Ce ar mai fi de adăugat decât faptul că judeţul nostru este în top în ceea ce priveşte literatura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5