Preşedintele Radu Moldovan, la Centenarul Brigăzii 81 Mecanizată:Mă înclin cu respect în fața sacrificiilor fiecăruia dintre dumneavoastră

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” că este deosebit de onorat să fie prezent la sărbătoarea împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei unități a Armatei Române în județul Bistrița-Năsăud.

„Mai onorat sunt de faptul că această unitate de elită a Armatei Române - Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”  - se află în locul care îl iubesc cel mai mult pe acest pământ: județul Bistrița-Năsăud. Un loc cu oameni harnici și demni, care au suferit sute de ani sub stăpânire străină până au ajuns să fie stăpâni pe propriul lor pământ! Sute de ani, strămoșii noștri au fost nedreptățiți, umiliți, exploatați și forțați să adopte statutul de slugi! Dar ei nu au cedat!  Și-au apărat istoria și astfel au construit pentru noi o țară! De la Moș Tănasă Todoran și Sfinții Martiri Năsăudeni până la fondatorii Marii Uniri (Prim-ministrul Alexandru Vaida Voevod, Enea Grapini, Patriarhul Miron Cristea sau Episcopul Iuliu Hossu), strămoșii noștri bistrițeni au fost printre primii care au luptat pentru ca România să fie astăzi țara noastră”, a spus Radu Moldovan.

Preşedintele CJ a menţionat că moștenim curajul, bărbăția și demnitatea unora dintre cei mai mari oameni de stat ai României, iar militarii  Brigăzii 81 Mecanizată poartă „cu demnitate în zone fierbinți ale globului, mantia unuia dintre cei mai mari apărători ai românilor, democrației și libertății omului: Generalul ”Grigore Bălan”.

„Oriunde veți merge, nu sunteți singuri! Aveți în sânge moștenirea curajului, în suflete, bunătatea de a face ce este bine pentru cei asupriți și în minte aveți gândul că acasă vă așteaptă cei dragi! De asta dragii mei, trebuie ca întotdeauna, oricât v-ar fi de greu, să nu uitați că trebuie, cu orice preț, să vă întoarceți teferi acasă! Prin tradiție, armata română a fost cea care și-a apărat teritoriul! Niciodată nu a cucerit, subjugat sau distrus destine! Niciodată în istorie, indiferent de oportunitatea unor momente grele pentru statele din jurul nostru, Armata Română nu a atacat din dorința de expansiune! În schimb, militarii români s-au dus la luptă, de multe ori cu prețul suprem, pentru a apăra ce avem noi mai de preț:  neamul nostru românesc!Dumneavoastră și colegii dumneavoastră ați purtat cu demnitate steagul României și ați luptat pentru apărarea drepturilor omului în cele mai fierbinți zone de pe mapamond!

Începând cu Angola, Kosovo, Etiopia, Sudan și  până în Irak sau Afganistan, dumneavoastră ați luptat pentru protecția oamenilor nevinovați, a mamelor și copiilor prinși într-un război care nu le aparține. Curajul dumneavoastră și al camarazilor dumneavoastră a făcut ca România să fie astăzi membru NATO, iar copii noștri, ai tuturor, să poată crește în liniște și pace! Nu este numai o zi a recunoștinței noastre a tuturor pentru dumneavoastră: eroii moderni ai unor timpuri moderne! Este și o zi a demnității strămoșilor noștri, a demnității adevăratei Românii! Este o zi a speranței că datorită dumneavoastră, copiii noștri au un viitor! Putem trece pur și simplu pe lângă ea, sau putem să dăm lumii de știre că românii sunt stăpâni aici!”, a mai spus Radu Moldovan.

În cuvântul său, preşedintele Moldovan i-a catalogat pe militarii bistriţeni drept „îngeri păzitori”, „cei pentru care sacrificiul suprem nu e un chin, ci o onoare”.

„Dumneavoastră ne inspirați și ne faceți să  ne rușinăm atunci când dăm de greu și ne plângem! Dumneavoastră dragi militari, sunteți cei care ne dați curajul să credem în viitorul țării noastre și al copiilor noștri! Mă înclin cu respect în fața sacrificiilor fiecăruia dintre dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră! Niciun cuvânt nu este suficient pentru a exprima recunoștința care dumneavoastră și camarazii dumneavoastră o meritați! Dar, în numele meu și al cetățenilor județului Bistrița-Năsăud vă spun sun sincer mulțumesc! A trecut puțin timp de la împlinirea a 100 de ani de la formarea României Mari! Am un singur îndemn la toți cei care simt și trăiesc românește: Ridicați-vă, români! Ridică-te, România! Să stăm drepți în fața lumii! Să stăm demni în fața  Europei! Pentru că avem de ce! La mulți ani, Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”! La mulți ani, dumneavoastră tuturor! Dumnezeu să binecuvânteze Armata României! Dumnezeu să binecuvânteze România și românii!”, a adăugat preşedintele Radu Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]