Primim la redacţie

Preotul Leon Oltean: La Şopteriu este nevoie de telefonie fixă, reţea de apă şi drum de acces

Pr. Leon Oltean, păstor al comunităţii din Şopteriu de mai bine de un deceniu, are grijă nu doar de partea spirituală, ci şi de nevoile cotidiene ale enoriaşilor. Pentru comunitatea de acolo, preotul a devenit o portavoce a problemelor cu care se confruntă acea zonă a judeţului.
„Localitatea Şopteriu, comuna Urmeniş, este o localitate limitrofă a judeţului Bistriţa-Năsăud. Încă de la venirea mea în parohie, în localitate exista reţeaua de telefonie Romtelecom. În anul 2004 mi-a fost instalat un post telefonic şi internet, care a funcţionat, cu unele defecţiuni, până în anul 2010. În anul 2010 am fost deconectaţi de la telefonia fixă şi s-a trecut la o tehnologie nouă CDMA, probabil prin unde radio, care a funcţionat până în 31 decembrie 2014. În luna decembnrie ni s-a comunicat de către Telekom că de la 1 ianuarie 2015 expiră licenţa pentru telefonie şi internet, fiind întrebaţi dacă suntem de acord să trecem pe noua tehnologie 3G. Am sunat la serviciul tehnic, la telefonul 0800800158 şi au spus că urmează să ne aducă echipament pentru a recepţiona cele două servicii: voce şi internet. De atunci a început calvarul pentru cei 15 abonaţi din Şopteriu şi Delureni. Noua tehnologie nu a mai sosit şi ni se spune că nu are acoperire şi în cele două localităţi.
Eu înţeleg că, chiar dacă din punct de vedere geografic suntem la marginea judeţului, nu ar trebui să fim marginalizaţi şi din punct de vedere al vieţii de zi cu zi.
Pentru mine ca preot şi pentru părintele din Delureni, telefonul şi internetul sunt strict necesare, pentru a-mi putea menţine legătura cu credincioşii, întrucât avem mai multe localităţi în parohie, iar internetul este necesar pentru toată corespondenţa cu Protopopiatul şi Mitropolia.
O altă problemă care ne doare este apa potabilă. În cele două localităţi nu există reţea de alimentare cu apă, iar în urma secetei din ultimii ani, am fost lipsiţi de apă potabilă. Se consumă apă din orice sursă, care nu sunt avizate sanitar, existând pericolul ca oricând să apară o epidemie.
Drumul de acces, drumul judeţean Milaş – Silivaşu de Câmpie, un tronson de aproximativ 11 km este aproape impracticabil, plin de gropi, de parcă ai circula pe Lună.
Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar mulţi şi-au luat angajamente că se va rezolva situaţia, dar tot degeaba.
Am făcut acest apel, poate cineva se sesizează şi încearcă să rezolve aceste probleme. Sunt oameni bătrâni care au nevoie de telefon, iar alte reţele de telefonie nu au semnal.
Cu stimă şi respect,
PC părinte paroh Leon Oltean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5