Premiul “Radu Petrescu”

În 21 martie, de Ziua internațională a poeziei, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a organizat, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană, Gala Premiilor Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud pentru volume apărute în anul 2013.
Juriul, format din Comitetul Director SSB-N: Andrei Moldovan-preşedinte, Emil Dreptate, Icu Crăciun, George Vasile Dâncu-vicepreşedinţi şi Menuţ Maximinian-secretar, a hotărât acordarea următoarelor premii pentru cărţile apărute în 2013 ale membrilor SSB-N, care şi-au depus volumele spre jurizare: Premiul “Andrei Mureşanu” pentru poezie: Nicolae Avram, All Death Jazz, Max Blecher; Premiul “Radu Petrescu” pentru scriitorii care nu sunt membri ai SSBN, dar care au o relaţie culturală cu judeţul Bistriţa-Năsăud: Ion Buzaşi, ”Andrei Mureşanu. Poezii şi publicistică”, Editura Eikon; Premiul “George Coşbuc” pentru istorie literară ( acordat de Biblioteca Judeţeană): Mircea Daroşi , „Gavril Istrate – decanul filologilor români”, Editura Mesagerul; Premiul “Ion pop Reteganul” pentru studii monografice: Vasile Lechinţan, Adrian Onofreiu şi Mircea Prahase, Fabricat în Runcu Salvei, Editura Eikon; Premiul de debut al SSB-N şi al Editurii Eikon (în manuscris):Vasile Vidican, volum de critică literară.
Gala moderată de Andrei Moldovan, preşedintele SSB-N, a avut cuvinte frumoase din partea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a directorului Centrului Judeţean pentru Cultură (CJC), Gavril Ţărmure, şi a directorului Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, cu toţii garantând sprijinul pentru acţiunile scriitorilor, cultura scrisă reprezentând la nivel înalt judeţul pe plan naţional şi internaţional.
Noutatea acestei gale a constat în instituirea unui nou premiu literar, Premiul “Radu Petrescu” pentru scriitorii care nu sunt membri ai SS B-N, dar care au o relaţie culturală cu judeţul Bistriţa-Năsăud.
Acest premiu literar, a fost anunțat de președintele SSB-N, Andrei Moldovan, care a făcut o scurtă prezentare a lui Radu Petrescu, scriitorul al cărui periplu transilvan a lăsat memorabile descrieri ale oamenilor și locurilor bistrițene, în binecunoscutul său metaroman ”Ochianul întors”, o adevărată frescă a anilor 50, făcând referire și la cartea ”Jurnale paralele”, scrisă de un elev al său.
Premiul a fost atribuit, în premieră, lui Ion Buzași, pentru cartea sa despre Andrei Mureșanu. Despre acest lucru îmi exprim și eu, public, părerea, adăugând faptul că scriitorul din Blaj își merită, pe deplin, acest premiu și pentru faptul că, în prodigioasa lui activitate, a scris și despre Radu Petrescu, în ”România Literară (”Jurnale paralele – Radu Petrescu văzut de un elev al său”).
Numele dat premiului readuce pe autorul prețioaselor jurnale și al ”Ochianului întors”, din umbra uitării acestuia, prin realizarea, în județul Bistrița-Năsăud, a unei trilogii literar-toponimice Radu Petrescu, prin atribuirea numelui său liceului din Prundu Bârgăului, a unei importante librării din Bistrița, și acum a unui important premiu literar.
Dacă la București, pe strada Pitar Moș, soția scriitorului, Adela Petrescu încă mai face corecturi și completări ale manuscriselor, în speranța unei integrale a operei radupetresciene, înseamnă că ”Posteritatea lui Radu Petrescu se anunță de lungă durată”, așa cum bine a prevăzut prietenul său, Costache Olăreanu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5