În premieră, bibliotecarii din ţară conferenţiază la Bistriţa. Mitropolitul Andrei, Grigore Leşe, Irina Petraş, invitaţii ediţiei a XXV-a

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan: Biblioteca este o fărâmă din univers adusă acasă la fiecare dintre noi

Bistriţa găzduieşte, în aceste zile, cea de-a XXV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Deschiderea oficială a avut loc la Saloanele Hotelului „Coroana de Aur”, în prezenţa a peste 200 bibliotecari, dintre care peste 100 veniţi din ţară şi străinătate. În cuvântul său, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, scriitorul Ioan Pintea, a vorbit despre cinstea dată judeţului nostru ca oamenii care au grijă de casele cărţilor să fie găzduiţi la Conferinţa de primăvară. Preşedintele ANBPR, Dragoş Adrian Neagu, a felicitat administraţia publică locală şi judeţeană pentru faptul că i-a primit în condiţii deosebite pe bibliotecari, care au posibilitatea nu doar să conferenţieze despre rolul bibliotecii în comunitate, ci şi să viziteze meleagurile pe care s-au născut, în urmă cu ani, Liviu Rebreanu, George Coşbuc şi Andrei Mureşanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a spus despre bibliotecă că este o fărâmă din univers adusă acasă la fiecare dintre noi. A vorbit, în acelaşi timp, despre sediul Bibliotecii Judeţene, găzduit „de una dintre cele mai frumoase clădiri pe care o are Transilvania”, declarându-se fericit că a pus şi el umărul la un vis al bistriţenilor. „Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud este un etalon pentru instituţiile de cultură pentru judeţul nostru, dar şi la nivel naţional”, a declarat Radu Moldovan. Prefectul Judeţului, Ioan Ţintean, a trasat, în câteva cuvinte, o hartă a acestor meleaguri care au cei mai mulţi academicieni, cele mai multe fabrici de prelucrare a laptelui pe cap de locuitor, Parcul Naţional Munţii Rodnei şi Colibiţa, „un judeţ care, deşi, este mic, este unul dintre cele mai frumoase ale ţării”. În acelaşi timp, prefectul se bucură că în clădirea în care a avut primul său loc de muncă, pe atunci Banca Naţională, acum este o frumoasă Casă a cărţilor.

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a fost cel care a susţinut, alături de autorităţile judeţene, necondiţionat, derularea acestui eveniment în premieră în judeţul nostru. Prezent la întâlnirea cu bibliotecarii, prof. univ. Grigore Leşe a vorbit despre importanţa cărţilor în formarea unui intelectual, precum şi despre faptul că vine la Bistriţa întotdeauna ca la el acasă. „Sunt absolut sigură că viitorul este al bibliotecilor. Lumea este condusă după cărţi, toate cultele au câte o carte de căpătâi. Internetul este doar o aripă a bibliotecilor şi nu afectează cartea tipărită”, a afirmat Irina Petraş, preşedinte USR, Filiala Cluj. Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), a acordat ,prin preşedintele Dragoş Neagu, directorului Ioan Pintea diplomă de excelenţă, iar preşedintelui Radu Moldovan, prefectului Ioan Țintean şi primarului Ovidiu Creţu – diplome de onoare.

Manifestările continuă cu prezentări în plen, dar şi pe secţiuni, printre cei prezenţi amintindu-i pe Paul Andre Baran – director Biblionet, Hermina Anghelescu, profesor Wayne State University Detroit, Michigan SUA, Sorin Stanca – director Biblioteca Cluj, dr. Liviu Iulian Dediu – director IMRE România, Anca Râpeanu – director Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Ioan Crihană – director executiv ANBPR, Mariana Herjefschi – director Biblioteca „B.P. Haşdeu” Chişinău ş.a.

În acest cadru vor avea loc prezentări şi lansări de carte ale editurilor Humanitas, RAO, Cartea Românească, Eikon, Ecou Transilvan, Renaşterea, Curtea Veche, All, Polirom, Charmides, Nomina şi Limes. Un punct aparte îl va constitui lansarea jurnalului „Acum ştiu cine sunt” semnat de Grigore Leşe şi apărut la Editura Humanitas.

Bibliotecarii vor avea şi bucuria de a se întâlni cu Mitropolitul Andrei Andrecuţ, în calitate de cărturar al plaiurilor Transilvane. Vizita la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, proiecţia documentarului George Coşbuc, vernisarea expoziţiei dedicate marelui scriitor, expoziţia Liceului de Arte Plastice „Forme ludice”, vizită la casele memoriale Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean şi la mănăstirea Salva, precum şi deschiderea Bibliotecii comunale Ciceu Mihăieşti sunt alte puncte importante ale evenimentului care face din judeţul nostru, timp de patru zile, un reper în ceea ce priveşte lumea cărţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5