PRELEGERE: "LA BISTRIŢA, DE MÂNĂ CU POEZIA LUI LUCIAN BLAGA"

La prelegerea lunii mai a Societăţii Scriitorilor din Bistriţa Năsăud, susţinută la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, de către Elena M. Cîmpan, au participat, din partea Societăţii, Virgil Raţiu şi Vasile Filip, iar din partea şcolii directorul Augustin Pop şi sefa de catedră pentru limba şi literatura română, Luminiţa Siman. Auditoriul a fost alcătuit din elevi de clasa a XII-a, pentru care Lucian Blaga reprezintă "materie de bacalaureat".
Întâlnirea a fost moderată de către Luminiţa Siman care, în deschidere, a prezentat activitatea didactică şi literară a Elenei M. Cîmpan, amintind de perioada în care, ca inspectoare de română, Elena M. Cîmpan a desfăşurat programe de formare pentru profesorii din judeţ, pe tema importanţei lecturii, şi în care Luminiţa Siman a participat activ, recunoscând că i-a fost acordată încredere şi că a înţeles rostul definitiv al profesiei de dascăl de română.
Elena M. Cîmpan a conferenţiat pe tema "Lucian Blaga şi Bistriţa", prezentând aspecte din biografia poetului. Nu întâmplător a fost aleasă luna mai pentru o astfel de prelegere, pentru că Blaga s-a născut şi a murit în această lună şi pentru că anul acesta se împlinesc 120 de ani de la naşterea poetului, care "domină (...) veacul al XX-lea,aşa cum Eminescu a stăpânit (...) veacul anterior." ( Ion Bălu )
Despre viaţă, operă (lirică şi filosofică), despre manuscrise, despre diplomaţia lui Blaga, despre Nobelul neluat, despre traducerea din germană a lui "Faust", despre paşii poetului, aidoma "Paşilor Profetului", peste care suprapunem uneori paşii noştri, prin Bistriţa de ieri şi de azi, despre posibilitatea de-a merge cu poezia de mână, cu poezia în gând, la cea mai frumoasă vârstă, a "primelor iubiri", cu condiţia să nu ne pierdem firea meditativă, dar şi despre multe alte aspecte ale apropierii lui Lucian Blaga de Bistriţa, a vorbit Elena M. Cîmpan, convingător, cald, oratoric şi deschis, liber, mărturisind că, trăind la Bistriţa, este atrasă mai mult de poezia lui Blaga, decât de cea a lui Coşbuc, că lucrarea de licenţă a purtat titlul "În- lumină şi întuneric la Eminescu şi Blaga" şi că îşi aduce aminte cu nostalgie de "Sala Paşilor Pieduţi", cu tablourile lui Sabin Bălaşa, ca o paralelă pentru ce-ar însemna să conştientizăm memoria celor care au fost.
Concluzia desprinsă la finele întâlnirii a fost că poezia lui Blaga trebuie citită din interior spre exterior, încercând să dăm de sufletul poeziei, aşa cum Blaga a vorbit de un "suflet al satului".
Un elev, Petrică, a recitat, cu emoţie, arta poetică a lui Blaga, " Eu nu strivesc corola de minuni a lumii... "
După încheierea conferinţei, organizată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Societatea Scriitorilor, în colaborare cu USR – Filiala Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, discuţiile cordiale au rotunjit o imagine a dialogului scriitor/profesor - elev, consfinţind un alt timp al poetului.
Virgil Raţiu a subliniat importanţa acestor prelegeri în şcoli. Vasile Filip a încercat o scurtă "meditaţie", la cerere, pe marginea comentariului de text la prima vedere.
Cu acest prilej, ne-am convins că Liceul cu Program Sportiv manifestă interes pentru latura culturală şi literară a dezvoltării personale şi desfăşoară multiple activităţi demne de luat în seamă. Ultima dintre acestea este prezenţa elevilor la Biblioteca Judeţeană, pentru a asculta "literatura neînvăţată", însoţiţi tot de profesoara Luminiţa Siman.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5