Prefectura Bistriţa-Năsăud: Peste 8.600 de persoane nu ar fi trebuit incluse pe listele electorale de la referendum

Circa 6.000 de bistriţeni care au cărţile de identitate expirate, peste 1.500 de persoane cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, circa 200 de persoane decedate se regăsesc pe listele electorale permanente de la referendum, conform datelor centralizate de către Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi raportate MAI.

Potrivit prefectului Ani Bob - ,,la Prefectură au ajuns doar situaţiile numerice. Situaţiile nominale sunt la Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor, la şefa de serviciu, doamna Liliana Cotfas. Ca urmare a acestor modificări nu au fost modificate listele electorale permanente, nu au fost excluse persoane din listele electorale permanente. Verificările au fost centralizate în nouă anexe pe cele nouă puncte din memorandum”, a spus prefectul în cadrul unei conferinţe de presă.

Prefectul Ani Bob a precizat că ultima raportare a fost făcută pe 18 august. ,,Aceste verificări s-au efectuat în perioada 9-17 august. Iniţial am avut termen până în 27 august, dar după hotărârea Curţii Constituţionale, termenul s-a curtat. Ultima raportare a fost făcută în 18 august, sâmbătă. Prin urmare, pe linia primării - primari – secretari - şeful stării civile - servicii publice comunitare locale – serviciul public judeţean - structurile teritoriale ale direcţiei de evidenţă a persoanelor şi administrare a bazelor de date. S-au cules nominal persoanele pe cele nouă situaţii prevăzute în memorandum”, a declarat prefectul Ani Bob.

197 de persoane decedate au figurat pe listele electorale la referendum

Prefectul Ani Bob a declarat, luni, într-o conferinţa de presă, că potrivit datelor raportate de primăriile din judeţ şi conform memorandumului transmis de Guvern, s-a constatat că pe listele electorale de la referendum au figurat 197 de persoane decedate. Potrivit prefectului, alte 961 de persoane au fost identificate la aceeaşi adresă, într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului.

,,Pe total judeţ, centralizările arată cam aşa - total persoane pe cele nouă situaţii din memorandum: 8.646 de persoane. *Număr persoane decedate: 197 *Număr persoane care şi-au pierdut dreptul de a vota : o persoană, la Maieru. *Număr persoane care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate: 1 persoană *Număr persoane care au pierdut cetăţenia română: 0 *Număr persoane al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit: 5.838. Din discuţiile cu Serviciul de Evidenţă al Populaţiei, acest număr poate fi corelat cu numărul de persoane cu reşedinţa/domiciliul în străinătate. De-a lungul anului 2012 s-au făcut verificări mai intense, aşa susţine şefa Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei, verificări în teren cu poliţia, pentru a intra în legalitate persoanele cu acte de identitate expirate. *Număr persoane care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare: 49 de persoane. *Număr persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi număr de camere ale imobilului: 961 de persoane. Aici au fost verificate oraşele cu număr mai mare de persoane de 10 în aceeaşi suprafaţă locuibilă. *Număr persoane care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ pe cale administrativă: 19 *Număr persoane cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate: 1.580”, a precizat prefectul Ani Bob.

Fără modificări pe listele electorale în trei comune PDL

Avem şi comune în judeţ, unde nu s-a operat nicio modificare pe listele electorale. Vorbim aici de comunele Chiochiş, Lunca Ilvei şi Zagra. Avem şi comune unde s-au operat modificări de genul o persoană, două persoane găsite cu nereguli pe listele electorale. Desigur, vorbim de comune conduse de primari PDL...

,,Din toate verificările avem şi comune, unde tabelele centralizatoare au fost transmise cu 0 : comuna Chiochiş, comuna Lunca Ilvei, comuna Zagra. Localităţile cu cel mai mic număr de persoane prevăzute de cele nouă puncte din memorandum sunt: comuna Târlişua (2 persoane), comuna Telciu (1 persoană) , comuna Runcu Salvei (1 persoană), comuna Maieru (1 persoană). Comuna Lunca Ilvei (4 persoane)”, a menţionat prefectul Ani Bob.

Rugată de un jurnalist să comenteze situaţia din comunele menţionate mai sus, cât de serios a fost făcută actualizarea listelor, prefectul Ani Bob a răspuns:

,,Acum, cât de vinovat este primarul sau secretarul sau şeful de stare civilă vom verifica şi vom constata după controalele făcute de Serviciul Judeţean Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei. Ei au această competenţă de a face verificări, monitorizări în teren”, a subliniat Ani Bob.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale au fost transmise Curţii Constituţionale, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5