Portul popular purtat cu cinste de elevii năsăudeni

Pe un timp splendid, s-a desfăşurat sărbătoarea elevilor năsăudeni „Maialul 2013”, care a ajuns la venerabila vârstă de 137 ani, fiind poate singura manifestare din Ţara Năsăudului când lăzile de zestre ale bunicilor se deschid pentru parada portului popular autentic. Organizată de Colegiul Naţional „George Coşbuc”, director prof. Dorel Alexandru Coc, cu aportul cadrelor didactice, a elevilor şi părinţilor, sprijiniţi de administraţia locală, primar prof. Mircea Romocea, sub directa supraveghere a Poliţiei locale şi a jandarmilor, dar şi a celor de la SMURD, gata oricând să intervină (la nevoie), Maialul elevilor năsăudeni s-a bucurat de o mare afluenţă de public venit să-i aplaude pe protagonişti: preşcolari, elevi şi cadre didactice în nepreţuitele costume populare.
Manifestarea a debutat cu parada portului popular pe străzile oraşului, în sunetul Fanfarei Garnizoanei Bistriţa, coloana oprindu-se din loc în loc pentru ca protagoniştii să joace „Căluşarii”, „Romana”, învârtitele de pe Someş, oferind un spectacol de înaltă ţinută artistică. Toţi au fost la „înălţime”: Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Colegiul Economic, Colegiul Tehnologic Silvic, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Şcoala de Aplicaţie, precum şi elevii şcolilor din Salva, Rebrişoara, Rebra, Parva, Nepos, Feldru, Mititei, invitaţi de colegii lor năsăudeni.
După spectacolul oferit pe străzile urbei, atenţia tuturor s-a mutat pe platoul din curtea Colegiului organizator, unde au fost premiate cele mai frumoase şi originale costume populare. Apoi a venit rândul celor peste 250 de elevi evidenţiaţi la concursurile şi olimpiadele şcolare să fie răsplătiţi cu premii în bani pentru eforturile şi succesele lor la învăţătură. Totul a continuat cu un spectacol oferit de ansamblurile şcolilor năsăudene şi a şcolilor localităţilor invitate la Maial. Nu au lipsit nici întrecerile sportive, spre amuzamentul spectatorilor.
Maialul elevilor năsăudeni a prilejuit reîntâlnirea generaţiilor de elevi şi dascăli peste timp, cu emoţii, nostalgii, regrete pentru trecerea timpului…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]