Poezia pentru copii, în vizorul Mariei Olteanu

Să scrii versuri pentru copii nu este uşor. Trebuie, în primul rând, să ilustrezi pe placul celor mici, lucru destul de dificil, universul specific copilăriei. De la cântecul de leagăn la pastel, fabulă, versurile pentru copii adună laolaltă structuri epice şi lirice de un mare dinamism, dar în acelaşi timp şi pline de candoarea acestor ani puri ai vieţii. De-a lungul anilor, Maria Olteanu a mai publicat cărţi pentru copii, amintind aici doar „Din fire de păpădie”,. „Lacrimile lunii”, „O scrisoare către soare”, „Căiasa apelor”.
Noua carte „Carnavalul florilor”, apărută la Casa Cărţii de Ştiinţă este scrisă în versuri scurte, dinamice, cu dialoguri redactate în expresii şi formule specifice limbajului colocvial, poezia evocând într-un ritm alert, întâlnirea florilor, protagonistele unui carnaval în pădure: „S-a dus vestea în depărtări/ Până-n cele patru zări/ Că în câmpie va fi bal/ Chiar şi-un mare carnaval”. Comunicarea în poezia Mariei Olteanu este adaptată lumii în care trăim, florile nu mai comunică prin intermediul scrisorilor ci a reţelelor de socializare: „Iar un fluture cochet/ navigând pe internet/ A comunicat pe dată/ Florilor din ţara toată/ Să vină de prin câmpii/ Îmbrăcate în mândre ii/ Din păduri şi din livezi/ În caleşti de frunze verzi”.
Cuvintele sunt cele care nasc poezie, nasc sensuri, iar însoţite de imaginile plastice (fiecare floare are un desen care trebuie colorat), dau viaţă cărţii făcând-o, cu siguranţă, atractivă pentru cei mici.
În grădina poeziei pentru copii a Mariei Olteanu se întâlnesc Albăstriţa, Brânduşa, Clopoţeii, Dalia, Floarea –soarelui, Garofiţele, Irişii, Margaretele. De altfel, toate florile fiind zugrăvite în portrete vii: „Cu rochiţe colorate/ Şi cămăşi cu fir brodate/ Soarele le va primi/ Drumul le-o călăuzi”. Un adevărat festin al bucuriei va avea loc la acest carnaval: „Pe mese stau aranjate/ Multe feluri de bucate/ Şi din polenul din flori/ S-au preparat dulci licori”.
Versurile pentru copii au devenit o realitate distinctă, cu teme şi motive specifice şi forme de expresie de sine stătătoare în literatura noastră modernă. Ele sunt dovada nu numai a talentului, ci şi al interesului acordat copilăriei, Maria Olteanu ilustrând în estetici diverse porblematica specifică vârstei mici. Să ne amintim că versuri pentru copii au scris şi Vasile Alecsandri, D. Bolintineanu, Elena Farago, Tudor Arghezi, dar şi George Coşbuc şi Ana Blandiana.
Versurile, în rime împerecheate, sunt însoţite atât de desenele care aşteaptă a fi colorate, cât şi de planşe color cu fiecare floare în parte. Cu siguranţă, cartea Mariei Olteanu va fi apreciată nu doar de cei care iubesc poezia, ci şi de micuţii care se vor prinde în hora florilor într-un carnaval aparte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5