Poezia lui Eugen Barz sau cutremurul liricii făurite într-o biserică din Madrid

Poet născut cu dublul har, al credinţei şi al literaturii, preotul-paroh Eugen Barz de la Madrid, a fost prezent astăzi la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” , unde, la invitația părintelui-director Ioan Pintea și-a lansat al doilea volum de versuri: Iarba din ceainic. Cartea a apărut la editura clujeană ”Coloroma” , sub îngrijirea Emiliei Poenaru Moldovan, clujeanca care a înființat cenaclul literar vitual ”Cercul literar de la Cluj”, fiind și coordonatoarea edițiilor de poezie și proză ale acestei edituri de success.

Cine este Eugen Barz?

Eugen Barz s a născut la Săliştea Nouă, Cluj, în anul 1959. Este preot ortodox, a fost protopop al Călăraşiului. A debutat în revista Luceafărul de dimineaţă în anul 2010, iar editorial în volumul colectiv Poetic@ al Cenaclului Literar Lira 21. A colaborat cu versuri şi proză la mai multe publicaţii din România şi Spania. Din iarna lui 2011 locuieşte la Madrid, unde activează ca preot paroh al unei comunităţi de români.

Gazdă a întâlnirii, managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”  Ioan Pintea a vorbit la superlativ de colegul său de preoție dar și de poezie Eugen Barz, creionând un portet al unui poet adevărat, cât mai ales a unui duhovnic hăruit, unul care a mărturisit că alocă enoriașilor bisericii unde slujește timp îndelungat. De asemenea, Pintea nu a uitat să spună că Biserica de lângă Madrid este și loc de întâlnire a unei adevărate școli de poezie și, la care un aport  deosebit și-a adus și își aduce un alt poet din Bistrița-Năsăud, telceanul Gelu Vlașin.

Coordonatoarea colecției ”Cercul Literar de la Cluj”, Emilia Poenaru Moldovan a dezvăluit faptul că este vorba de o carte elaborată sobru, intelligent și cu multă eleganță la care contribuie desenele sculptorului Vlad Ciobanu cât și ilustrația copertei făcută de pictorul Marin Arsene: ” Cartea ne convinge că poetul stăpânește toate simbolurile și lucrurile. Imaginarul său poetic ne face părtași la ivirea treptată a unei realități ce instituie un nou raport al cuvintelor cu lucrurile, semănând izbitor cu o catedrală plină cu șerpii râvniți de mirese”.

Deși, jurnalistul și poetul Menuț Maximinian nu a făcut referiri directe la lirica lui Eugen Barz, dar a subliniat rolul preotului în comunitatea pe care o slujește, cât mai ales a subliniat activitatea părintelui Eugen Barz în susținerea diasporei românești din Madrid, a iubirii acestuia pentru tot ceea ce este românesc: ” Eugen Barz este preotul de care are nevoie orice fel de comunitate: bun ascultător ale nevoilor obștei dar și un profesionist înfăptuitor și organizator de act cultural”.

Cuvântul cel mai ”greu” a aparținut criticii literare, adică profesorului Andrei Moldovan, cel care a spus că  Eugen Barz a reușit să scrie o carte de poezie suprinzător de bună și care este total diferită de prima carte ”Cinematograful singurătății”: ” Eugen Barz a devenit poet cu acte în regulă cu acest al doilea volum. El scrie déjà poezie adevărată, doar că, acesta nu înseamnă că prima sa carte e mai puțin valoroasă, doar că aici calitatea versurilor este alta, volumul anunță un adevărat cutremur în lirica scrisă de Barz, sigur vorbesc de un cutremur esthetic, unul al valorii”. În aserțiunea sa, criticul literar Andrei Moldovan a subliniat că poezia lui Eugen Barz este una muncită, una pe  care o citești sau nu o citești deloc, o poezie în care temele religioase sunt bine și frumos trecute prin filtrul poetului Barz: ” Veți vedea cât de diferită va fi poezia din volumul al treilea”, a mai spus Andrei Moldovan.

Au mai vorbit despre carte și scriitorii Olimpiu Nușefelean, Victor Știr sau Icu Crăciun.

 Impulsiv, dinamic, mînat de o nelinişte creativă, dar fără nici un fel de prejudecăți literare, având o capacitate uriașă de-a comunica, Eugen barz a mărturisit că poezia sa este și ”produsul” criticului literar Andrei Moldovan, cel care i-a îndrumat primii pași în poezie: ” Am învățat să ascult, sunt un bun ascultator, iar această ascultare a lui Andrei Moldovan m-a făcut poet”, a spus Barz.


La final, poetul a citit pentru cei prezenți câteva scurte poezii, apoi a acordat autograf

 

 

 

Comentarii

15/12/17 10:02
Victoria Fătu N...

Mărturisiri palpitante!

29/07/18 16:34
Nuţu Giovanni BUD

Pentru mine Eugen Barz , sincer vă spun e un necunoscut , mulţumind dezvăluirilor voastre îmi dau seama că e ceva inedit pentru mine şi că sunt nerăbdător să-l cunosc adevărat prin scrierile lui.
Dorindu-i mult succes şi inspiraţie .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5