Petru Drăgan (director SGA): Nu am sesizat deversări ale apelor uzate în lac. Potenţialul ecologic este bun

Ing. Petru Drăgan, directorul executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, susţine că, în urma controalelor derulate în Colibiţa, nu au fost sesizate deversări de ape uzate în acumularea de apă, fapt care reiese şi din analizele efectuate pe parcursul acestui an.

          “Monitorizarea calităţii apei din acumularea Colibiţa se face prin sistemul naţional de monitoring. Preluarea probelor se face din două secţiuni, baraj şi mijlocul lacului, cu o frecvenţă stabilită de patru ori/an, în lunile aprilie, iunie, august şi octombrie. Apa este analizată atât din punct de vedere al indicatorilor bilogici, cât şi al indicatorilor fizico-chimici generali, metale şi micropoluanţi organici.

          Din probele analizate până în prezent reiese că potenţialul ecologic al corpului de apă este bun”, a precizat Drăgan, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

          Acesta va menţionat că sub aspectul reglementărilor privind gospodărirea apelor, în 2013, au fost emise 12 acte de regelementare pentru agenţi economici şi persoane fizice, pentru case de vacanţă. Astfel, toţi cei care construiesc la Colibiţa au proiecte în acest sens, dar “în ceea ce priveşte construcţia, se face pe propria răspundere”.   

          “În urma controalelor efectuate în această zonă, s-a constatat că apele uzate de la agenţăă economici sunt stocate în bazine ca nişte vidanje.  Noi nu am sesizat efectiv o deversare în mod voit, prin conducte sau alte forme de evacuare, direct în apă. Probabil că aceste sisteme vidanjabile nu sunt etanşe. (…) Până acum, prin analize, nu am constat o stare proastă a apei din cauza nutrienţilor. În niciuna din acţiunile de control nu s-au sesizat scurgeri de ape uzate de la aganeţii economici în lac. Noi nu am primit nicio sesizare scrisă vizavi de acest lucru”, a punctat Petru Drăgan.

          Şeful SGA BN a precizat că acumularea Colibiţa are ca destinaţie în principal producerea energiei electrice, apoi retenţia apei în caz de viitură, alimentare cu apă, iar ultima destinaţie este cea de agrement. 

Comentarii

27/11/13 14:08
Vizitator

Intr-adevar, in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei punand stapanire si pe zona de protectie din jurul lacului. Reprezentantii SGA Bistrita-Nasaud, ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate, inainte ca lacul Colibita sa ajunga o uriasa latrina, in care sa innoate ambarcatiunile proprietarilor de vile.
Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5