Peste 3.500 de elevi solicită ,,Bani de liceu”

Din păcate, gradul de sărăcie este un indicator care în judeţul nostru, în ceea ce-i priveşte pe liceeni, rămâne relativ constant în timp. O dovedeşte numărul solicitanţilor de burse sociale prin intermediul programului naţional ,,Bani de liceu”, sensibil egal de la an la an.

Pentru anul şcolar 2010 - 2011, peste 3.500 de elevi din licee ori şcoli de arte şi meserii au depus cereri şi acte doveditoare ale faptului că provin din familii ale căror venituri nete lunare nu depăşesc 150 de lei de persoană.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a ajuns un număr de 3.593 de solicitări ale elevilor pentru programul ,,Bani de liceu”, potrivit site-ului instituţiei.

Toţi aceştia speră să obţină bursa lunară de 180 de lei, care să-i ajute să-şi continue studiile în condiţii cât de cât normale. Dureros este faptul că ,,distribuţia” cererilor pe zone ale judeţului este relativ uniformă, după cum la fel de dureroasă este constatarea că solicită ajutor financiar de la buget nu doar tinerii de la şcoli de arte şi meserii ori de la licee cu cărţi de vizită mai puţin bogate, ci şi elevi ai unor colegii naţionale la care se intră şi în care se rezistă greu (Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu”- Bistriţa, Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu”- Bistriţa, Colegiul Tehnic ,,Infoel”- Bistriţa, Colegiul Naţional ,,George Coşbuc”- Năsăud, Colegiul Naţional ,,Petru Rareş”- Beclean).

La fel ca şi în urmă cu un an, pentru departajarea celor consideraţi, în principiu, drept eligibili (îndeplinesc acele condiţii de venit) vor fi utilizate şi ,,criterii subsidiare”: statutul juridic al elevilor (în sensul că au prioritate orfanii, urmaşii eroilor revoluţiei, persoane cu anumite boli) şi domiciliul (prioritate dându-se celor din mediul rural).

De anul trecut, au mai fost introduse două criterii de departajare ale potenţialilor beneficiari: media generală a anului şcolar precedent, respectiv numărul de absenţe nemotivate înregistrate de solicitant. Dovada mediei/numărului de absenţe se va face prin adeverinţele eliberate de unităţile de învăţământ.

Acordarea de burse sociale prin programul ,,Bani de liceu” a fost extrem de tumultoasă în anul şcolar precedent. În anul şcolar 2009-2010, 3.740 de elevi din Bistriţa-Năsăud au beneficiat de acest ajutor din partea statului. Iniţial, pe lista de beneficiari au fost incluşi mai mulţi liceeni care declaraseră că, familiile acestora nu au nici un venit brut lunar.

Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are nicio autoritate în a investiga dacă declaraţiile părinţilor sunt veridice sau nu. Competenţe în această arie au primăriile din judeţ, care, pe baza declaraţiilor ar trebui să facă anchete sociale pentru a vedea dacă se confirmă starea materială precară.

Lista solicitanţilor va fi transmisă Ministerului Educaţiei, care va anunţa beneficiarii acestui ajutor social.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5