Peste 23.000 fermieri bistriţeni au primit deja avansul subvenţiei pe suprafaţă

• Până joi, toate cele 30.600 dosare avizate pozitiv vor fi plătite

Un număr de 23.102 fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud şi-au primit banii, reprezentând avansul pentru cererile din cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), şi anume 69 euro/hectar.

Din cei 30.600 de fermieri care au decizie pozitivă, pot să spun, conform extrasului APIA de la nivel central, în data de 3 noiembrie au fost plătiţi efectiv 23.102 fermieri în judeţul Bistriţa-Năsăud. Aceştia au luat câte 69 euro/hectar, avansul pe suprafaţă. Dintre aceştia, au fost autorizaţi încă 1949 fermieri care au primit şi plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală, respectiv zona montană defavorizată, plăţi de agromediu etc.

Suma totală autorizată pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, până la ora actuală, este de 112.454.971 lei, în jur de 25 milioane euro. (…) Ceilalţi care nu se regăsesc, adică diferenţa până la 30.600 dosare, până joi le vor intra banii”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv Florin Căpraru de  la APIA BN.

Potrivit acestuia, în Bistriţa-Năsăud au depus cererea SAPS un număr de 36.700 fermieri, care aşteaptă acum banii. Dintre aceştia, până la ora actuală, au decizie pozitivă de la APIA Bistriţa-Năsăud, în urma tuturor controalelor administrative şi pe teren, 30.600 fermieri.  În plus, mai există o categorie de fermieri – 5700 fermieri din judeţul nostru – cărora APIA BN le va procesa dosarele din 4 noiembrie. “Dacă nu vom finaliza astăzi (n.n. – marţi), pentru că e un număr mare de fermieri, cu siguranţă că mâine (5 noiembrie) vor fi verificate administrativ şi autorizate la plată de APIA Bistriţa-Năsăud”, a explicat Florin Căpraru. Pentru femierii din această categorie, banii vor intra cel mai devreme săptămâna viitoare.

 Alţi 300 de fermieri din judeţul nostru care au probleme – erori, litigii, conturi bancare incorecte – vor transmite clarificări, iar aceştia vor primi banii ceva mai târziu.

***

Directorul executiv Florin Căpraru a menţionat că întârzierile au apărut din cauza soft-ului SIVECO, care a mai clacat, dat fiind numărul mare de utilizatori la nivel naţional, asta, deşi în instituţii a fost un adevărat maraton pentru procesarea dosarelor.

*** 

     Altfel, cei 128 fermieri care au solicitat subvenţii pentru motorină, au primit tranşa pentru trimestrul al doilea.  De astăzi, intră în posesia sumelor cuvenite şi cei 62 rentieri agrocoli din judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5