Pentru memoria Valeriei Peter Predescu

Valeria Peter Predescu s-a născut la Telciu. A plecat din Telciu de tânără pentru a-şi găsi şi a-şi face rostul. Valeria Peter Predescu chiar a reuşit să-şi găsească calea în viaţă, de la bun început dedicându-şi-o cântecului popular românesc. Astfel, de-a lungul anilor şi-a făcut din nume un renume. Poetul Luca Onul, şi el născut la Telciu, scria într-o notă despre Valeria Peter Predescu astfel:

Numită «privighetoarea Transilvaniei», ea este şi va rămâne una din marile cântăreţe ale unei zone mirifice, de legendă şi baladă care este Valea Sălăuţei. Până la ea, Valea Sălăuţei nu a susurat niciodată atât de lin. Odată cu ea horele şi şezătorile din Telciu, Coşbuc, Salva şi din alte sate din această minunată zonă au căpătat mai mult farmec... Valeria vine de pe frumoasa Vale a Dragostei din Telciu, se va reîntoarce acolo de fiecare dată când îi este dor să cânte, când îi este dor de oamenii despre care cântă...

Pentru Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa Valeria Peter Predescu a fost SOLISTA. A fost membră a Orchestrei Profesioniste Bistriţa a Sindicatelor, a fost colaboratoare a Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Codrişorul” care, înpreună, au realizat şi susţinut zeci şi zeci de spectacole în ţară şi în străinătate, astfel fiind prezentă de mai multe ori în Basarabia, Franţa, Serbia, Germania apoi în Austria ş.a.

Acum când se va întoarce pentru totdeauna în satul pe care l-a iubit, din care a plecat, pentru ea momentul va fi cu siguranţă o binecuvântare. Pentru noi momente de tristeţe. În memoria ei: Dumnezeu să o odihnească în pace.

Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa

Director, Alexandru Câţcăuan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]