Pentru Maria Blaga, Nimic fără Dumnezeu, reprezintă sensul vieţii, în poezie

O persoană, de o sensibilitate aparte, cu trăiri intense ale vieţii şi ale destinului, cu o motivaţie aparte de bună creştină ortodoxă, având înclinaţii deosebite spre versificare, cu o ambiţie şi tenacitate deosebite, cu o mare putere de creaţie şi înzestrată, de la Dumnezeu, cu o mare harismă, Maria Blaga din Bistriţa, a surprins, în mod plăcut, prin apariţia, în lumea literelor şi a poeziei, cu primul său volum de versuri, sugestiv intitulat „Nimic fără Dumnezeu”, apărut la prestigioasa editură „Solon” din Bistriţa, în anul 2017, într-o ţinută grafică deosebită, cu un mesaj biblic privind trăirile, frământările şi preocupările autoarei volumului.
Deosebitul eveniment, de lansare a volumului Mariei Blaga, s-a derulat la Palatul Culturii Bistriţa, în cadrul Societăţii „Conexiuni”, în prezenţa unui public avizat, inclusiv scriitori, jurnalişti, preoţi, medici, profesori, invitaţi etc.
Despre valoarea autoarei, a mesajului poeziei, despre care afirmă Maria Blaga că „Din dragoste pentru Tine, Doamne!” a scris aceste sensibile poeme, cât şi despre semnificaţia şi puritatea trăirilor care reies din versurile şi conţinutul poeziilor, au vorbit cu argumente, precizări, exemplificări, motivaţii, prof.dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii Bistriţa şi directorul Societăţii „Conexiuni”,prof. Elena M. Cîmpan – preşedinta Societăţii „Conexiuni”, PC preot prof. Nicolae Feier, Alina Ploaie, redactor de emisiuni la postul Hora TV, deputatul PMP – Ionuţ Simionca, prof. de religie Florin Bojor, col.dr. Adrian Ploaie, prof.pens. Rafila Mureşan, PC preot Grigore Furcea, care au scos în evidenţă puterea de creaţie, sinteză, în stilul specific autoarei, din care emană credinţa în Dumnezeu, aducându-şi în versuri atât tristeţea, suferinţa, cât şi bucuria vieţii, starea de spirit, nedreptăţile sociale care influenţează viaţa şi faptul că nimic nu se poate realiza fără ajutorul lui Dumnezeu.
Un sensibil şi elocvent mesaj a fost transmis de prof. Antonia Bodea din Cluj-Napoca, critic literar, prezentat de Alina Ploaie, prin care precizează: „Volumul de poezii „Nimic fără Dumnezeu” al doamnei Maria Blaga este o veritabilă Carte de rugăciuni concepută de autoare în urma unei experienţe de viaţă nu lipsită de grele încercări.
Încercată greu de viaţă, ea îşi întoarce privirea asupra propriilor trăiri şi constată, cu spaimă, că în faţa destinului se află singură şi neputincioasă.
Cu privirea întoarsă spre sinele profund, abia atunci a înţeles binecuvântarea fiinţării spre Slava Tatălui Ceresc de a cărui prezenţă şi ocrotire avem atâta nevoie.
În finalul activităţii, Maria Blaga şi-a exprimat crezul poetic pentru crearea acestui volum, precizând şi motivând că: „În acest context am acumulat toate gândurile mele, trăirile, frământările mele de viaţă, de crez, de atitudine, trăire umană intrinsecă, de durere, de mici critici ale evenimentelor cotidiene, de dragoste faţă de semeni şi ţară, iar toate acestea au căpătat o formă, o materializare”.
A adus mulţumiri, din suflet, tuturor celor care au ajutat-o şi au vorbit la adresa acestei cărţi de rugăciuni şi pricesne laice, inclusiv directorului Editurii „Solon”, jurist Radu Barna.
Volumul are un pertinent Cuvânt înainte, intitulat „Scară spre cer”, scris de preot prof. Nicolae Feier, volumul fiind structurat pe trei domenii: poezii dedicate Marii Uniri, poezii cu mesaj religios – Nimic fără Dumnezeu şi Dedicaţii pentru membrii familiei sale, mai ales fetei Raluca.
Pe coperta a 4-a, Maria Blaga îşi destăinuie crucea vieţii în versurile: „Ai totul de la viaţă/ că-L ai pe Dumnezeu,/ Şi-atunci când urci Golgota şi te gândeşti la El,/ În chin şi-a dus cărarea şi crucea i-a fost grea,/ Roagă-L să te ajute să-ţi duci şi crucea ta”.
Autoarea a acordat numeroase autografe, primind numeroase buchete de flori şi felicitări.
O seară de magie a poeziei, cu mesaj religios, în care „Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu” a fost o binecuvântare a sufletelor şi a sensibilităţii trăirilor divine.
Felicitări şi la mai multe, Maria!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]