Pentru cererile de anul trecut, fermierii au încasat peste 295 milioane lei prin APIA BN

Din cererile înregistrate la Centrul Judeţean Bistriţa-Năsăud al APIA pentru anul 2014 – plăţile au început în 1 decembrie 2014 şi s-au încheiat în iunie 2015 -, sumele încasate pe diverse forme de sprijin este de peste 295 milioane lei, a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, directorul executiv Emil Scurtu. Practic, aceste sume au intrat în conturile fermierilor din Bistriţa-Năsăud, fie că este vorba despre plata pe suprafaţă, de ajutoarele specifice pentru zona defavorizată (ovine, caprine, bovine), ajutoare de stat pentru producătorii din sectorul creşterii animalelor, ajutorul specific pentru agricultura ecologică, acciza la motorină, plăţi naţionale pentru sectorul zootehnic etc.
Dacă la aceste plăţi se adaugă şi măsurile de piaţă, şi anume, furnizarea laptelui în instituţiile şcolare, a fructelor, banii din cadrul Programului naţional apicol pentru perioada 2014-2016, dar şi fondurile pentru reconversia şi restructurarea plantaţiilor viticole, dar şi alte scheme de ajutor, per total au fost făcute plăţi prin APIA BN de peste 360 milioane lei.
În ceea ce priveşte cererile depuse în Campania 2015, la nivelul judeţului au fost depuse 33127 cereri, din care 1143 numai în sectorul zootehnic, 24.345 în sectorul vegetal (plata pe suprafaţă), iar 7639 fermieri au solicitat sprijin atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic. Potrivit situaţiei prezentate de Emil Scurtu, cel mai mare volum de muncă a fost la Centrul Local Năsăud (peste 9.800 cereri), urmat de Beclean şi Bistriţa. O situaţie aparte este la Rodna, unde doar trei funcţionari au instrumentat peste 3000 cereri de sprijin.
În context, prefectul Ioan Ţintean a solicitat directorului executiv al APIA BN stabilirea unui calendar de consiliere a fermierilor, în cele şase zone, pentru a prezenta măsurile de sprijin de care aceştia pot beneficia.. „Aş dori să vă gândiţi de acum şi să ne transmiteţi, la Instituţia Prefectului, un calendar de întâlniri pentru lunile ianuarie şi februarie, pe centre, cu fermierii, pentru că acum avem legile, inclusiv normele de aplicare. Să începem întâlnirile în unităţile administrativ-teritoriale cu fermierii interesaţi, ca să trecem mai uşor momentul depunerii dosarelor. Sper că am învăţat ceva din lecţia acestui an. Să-i sprijinim cu adevărat pe fermieri , dacă tot avem compartimente de consultanţă. (...) Trebuie să-i învăţăm, să vină cu lecţia învăţată, nu să le tot facem noi cererile şi ei să vină să le semneze”, a menţionat prefectul Ţintean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5