PELERINAJ LA MĂNĂSTIREA DOBRIC

Sâmbătă, 21 ianuarie 2o11, zi de Mare sărbătoare la Mănăstirea Dobric, zi în care mii de pelerini au luat drumul mănăstirilor. La Dobric, Mănăstirea cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”,o mare sărbătoare a creştinătăţii, care are hramul în această zi, este asaltată de pelerinii, veniţi la această mănăstire numită pe bună dreptate „NICULA ŢIBLEŞULUI”. Au venit aici credincioşi din toate părţile judeţului, chiar şi din judeţul Cluj şi s-au unit întru rugăciune şi închinare pentru slava lui Dumnezeu şi a Sfintei Cruci, simbolul credinţei şi al chemării sub steagul de luptă al dumnezeirii, Sfânta Cruce

A fost la Dobric, sâmbătă o mare sărbătoare, onorată în primul rând de participarea P.S. Dr. Irineu Pop Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi ariepiscop ales al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba-Iulia, fiind prezenţi la această mănăstire un număr de 35 de clerici slujitori, un număr impresionant de mare, prezenţi pentru prima dată la Dobric, veniţi probabil, mulţi dintre ei, ca să-şi i-a rămas bun de la ierarhul Irineu, care pe mulţi dintre ei, domnia sa i-a hirotonit ca preoţi.

Am avut prilejul să fiu prezent la hramul Mănăstirii Dobric „Sf. Mari Împăraţi şi întocmai ca Apostolii Constantin şi maica sa Elena” cu ajutorul familiei preotului slujitor al mănăstirii, domniile lor Adrian Cherhaţ şi soţia sa. La Dobric am revăzut locurile, despre care nu odată, am scris în paginile „Răsunetului”, amintindu-mi odiseea trăită aici de vieţuitoarele, care în frunte cu maica stareţă stavroforă Veronica se luptau cu „răul” instalat în această localitate , ajungându-se până la culmea obrăzniciei, furtul sfintei cruci, care marca locul de construcţie a bisericii mănăstirii, cruce sfinţită de regretatul mitropolit Bartolomeu, lucru pedepsit de Dumnezeu cu pedepse de neînchipuit. Am revăzut în castelul Milea, sala mare unde s-a amenajat prima dată o bisericuţă şi unde în urmă cu 47 de ani îmi începeam primul loc de muncă, ca bibliotecar al Bibliotecii comunale Dobric. Era în anul 1964.Tot aici în 1970 s-a născut fica noastră Claudia, aici funcţionând pe vremea aceea şi casa de naştere a Dispensarului comunei Căianu Mic.

In fine, am revăzut aici oameni şi locuri care mi-au marcat tinereţea, am văzut şi faptul că aici, în această oază de frumuseţe, în Grădina Maicii Domnului a renăscut credinţa străbună prin ridicarea aici a Mănăstirii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” şi construcţia aici a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, un vis măreţ al maicii stareţe stavrofore Veronica, care poate fi mândră de realizările sale obţinute în cei 18 ani de când a venit la Dobric. Pot spune că domnia sa este o luptătoare, dar în acelaşi timp şi o învingătoare! Merită s-o apreciem pe măsură şi să-i fim alături ! Îţi mulţumim, maică stareţă !

Vă spuneam la început că la marea sărbătoare de la Dobric au fost prezenţi 35 de clerici slujitori şi cred că nu ar fi lipsit de interes să aflaţi numele şi parohiile de unde au venit.

Astfel P.S. Irineu a fost însoţit la Dobric de pr .dr Ştefan Iloaie-consilier cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr .protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, Ieromonah Dumitru Cobzaru- exarh al mănăstirilor din eparhia Clujului, pr.prof.Adrian Cherhaţ-preotul slujitor al Mănăstirii, pr. Ioan Poptelecan – din Minesotta(S.U.A), Pr. Dr. Dănuţ Vidican(Dobricel),pr .Doru Plăian(Sita), pr.Alexandru Gherghel(Căinu Mic), pr.Salustiu Petri (Căianu Mare), pr. Dariu Sas (Turda), pr. Ioan Antal,pensionar, pr.Simion Buta(Spermeyeu), pr.Claudiu Herinean(Dumbrăviţa), pr.Ludor Mureşan(Ilişiua), pr.George Marica( Penitenciarul Bistrita), pr.Dumitru Ştir(Măluţ), pr. Daniel Florin(Ciceu-Poieni), pr. Viorel Ţărmure(Nimigea de Jos),pr. Adrian Ţărmure(Moliset), pr. Vasile Motogna(Halmasau), pr. Vasile Muresan(Hasmas),pr. Daniel Tarmure(Breaza),pr. Maftei Hiticas(Borleasa), pr.Teodor Petrican(Reteag) şi de la eparhia Clujului, diaconii Aurel Someşan şi Rafael Orzeiu.

În predica rostită cu această ocazie, P.S. Dr.Irineu Pop Bistriţeanul s-a referit la Sf. Impărat Constantin, care a văzut crucea pe cer şi îndemnul: „prin acest semn vei învinge” şi aşa l-a învins pe Maxenţiu şi a dat libertate creştinismului prin Edictul de la Mediolanum din 313, apoi Sf.Împărăteasă Elena a căutat crucea Mântuitorului la Ierusalim, pe care a găsit-o şi a identificat-o după o minune, înviind un mort, după care patriarhul Ierusalimului înălţat-o înaintea poporului drept credincios la 14 septembrie 335.

Din cele spuse de P.S.Iineu,reiese faptul că Sfânta Cruce este izvor de viaţă şi bucurie, o sursă indubitabilă pentru mântuirea sufletului. Ea este Pomul vieţii pe care Adam l-a pierdut prin lăcomie şi egoism. Pe bună dreptate Sfinţii Împăraţi sunt numiţi „părinţi ai creştinătăţii” şi „întocmai cu apostolii”, întrucât Sf.Constantin a datlibertate credinţei datorită crucii, iar Sf .Elena a dat bisericii însăşi cinstita cuce a lui Hristos, izvorul mântuirii.

Au venit sâmbătă la Dobric circa 2000 de pelerini, care s-au rugat pentru ca Dumnezeu să-i ajute, să-şi coboare harul său asupra rezolvării problemelor cu care se confruntă, punându-şi credinţa în Dumnezeu, singura lor speranţă. Au mai fost prezenţi la Dobric reprezentanţii autorităţii locale: Ioan Ţărmure-primar, Gheorghe Retegan-viceprimar, iar din partea autorităţii judeţene, preşedintele C.J, Liviu Rusu, însoţit de deputatul Ioan Oltean şi primarul de Uriu , dl.Petru Şerban,precum şi prof.dr.Vasile Marc,inspectorul general al I.ŞJ. In altă parte a incintei mănăstirii erau deputatul P.S.D. Radu Moldovan, însoţit de primarul din Căian şi consilierul judeţean Gherghe Pop. Printre alţii la Dobric i-am întâlnit pe Alexandru Câţcăuan, dir.Casei de Cultură a sindicatelor şi pe soţia sa Livia., dar una intre cele mai importante momente ale liturghiei de la Dobric a fost prezenţa cunoscuţilor interpreţi de muzică populară Cornelia Arcălean Archiudean şi Alexandru Pugna, care prin vocile lor minunate au dat glas priceznelor,în timp ce pe parcursul liturghiei răspunsurile au fost date de corurile reunite ale teologilor de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca şi al măicuţelor de la Mănăstirea Salva.

Agapa care a urmat după liturghie în moderna sală de mese a mănăstirii a fost însoţită de un oncert cafe a unui grup de studenţi teologi cu melodii din repertoriul religios. In Cuvântul său rostit cu această ocazie, P.S.Irineu a spus că: „cerul şi pământul azi s-au unit în marea prăznuire a Sf.Împăraţi Constantin şi Elena”, iar fiecare creştin aflat azi aici, este un ostaş a lui Hristos : „Azi ne-am simţit la Dobric ca în cer, într-o grădină a Maicii Domnului, aici simţi o pace sufletească, o pace divină. Am fost prezenţi aici 35 de preoţi. Iată ce bucurie! Am fost sub cer deschis şi în prezenţa lui Dumnezeu . Mulţumiri tinerilor teologi care ne-au încântat cu cântecele lor în mod deosebit. In această frumoasă zi Dumnezeu ne zâmbeşte prin soare.”

Aşa s-a mai marcat la Dobric şi s-a înregistrat în calendar o nouă şi mare sărbătoare. Dumnezeu să ne ajute şi să ne ocrotească !.

Comentarii

23/01/13 22:15
niculina

DOAMNE-AJUTA! MAICA STARETA VERONICA, FOSTA SORA NICULINA VA SALUTA SI VA DORESTE MULT SPOR IN CRESTEREA DUHOVNICEASCA SPOR IN CREDINTA SI NUMAI BINE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5