Astra, la 150 de activitate

Pe urmele lui Eminescu la Odesa

Asociaţia pentru literatura şi cultura poporului român – ASTRA, înfiinţată la Sibiu în anul 1861, din iniţiativa a 176 cărturari transilvăneni în frunte cu prelaţii bisericilor ortodoxă şi greco-catolică, mitropolitul Alexandru Sterca – Şuluţiu şi episcopul Andrei baron de Şaguna, împreună cu Timotei Cipariu, George Bariţiu, Axente Sever ş.a., a împlinit 150 ani de activitate pusă în slujba unor înalte idealuri de înălţare spirituală a poporului român lipsit la acea dată de cele mai elementare mijloace de emancipare culturală. A fost un moment hotărâtor în evoluţia şi înstatornicirea românismului, multe din ideile ASTREI fiind preluate de la marea mişcare a Iluminismului european şi Şcoala Ardeleană.

Încet, încet, Astra a prins puteri, s-a extins din ţinut în ţinut, din despărţământ în despărţământ (pe atunci nu exista cuvântul filială), devenind un factor important în evoluţia unor evenimente ce vor marca pentru totdeauna viaţa poporului român. Nu e cazul să fac acum un istoric amănunţit al genezei şi prezenţei Astrei în viaţa noastră spirituală, mă voi mărgini doar în a sublinia faptul că reprezentanţii acestei cuprinzătoare asociaţiuni ce a cuprins întreaga ţară au fost iniţiatorii şi au participat la diferite momente festive ce au avut un rol important în istoria noastră: 1861 – înfiinţarea Bibliotecii Astra, 1868 – apariţia revistei „Transilvania”, 1886 –inaugurarea şcolii civile de fete cu internat de la Sibiu, 1918 – participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia, cu ocazia Marii Uniri, 1928-29 – înfiinţarea Muzeului Unirii din Alba Iulia ş.a.

Astrişti bistriţeni prezenţi la „Deniile eminesciene”

Anul acesta, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” Iaşi al Astrei, prin deosebita preocupare a doamnei Areta Moşu, preşedinta filialei ieşene, în colaborare cu alte filiale sau foruri culturale din ţară, au organizat ediţia a XVII-a a „Deniilor eminesciene”, manifestare ce s-a constituit într-un reuşit periplu cultural la fraţii noştri din Republica Moldova şi Ucraina. Profesorul năsăudean Ioan Seni, care are mari merite că menţine aprinsă flacăra Astrei în judeţul nostru, ca preşedinte al Despărţământului Bistriţa-Năsăud, a desemnat un grup de intelectuali care să reprezinte alături de alţi astrişti din ţară judeţul la această importantă desfăşurare de forţe culturale ce a avut menirea de a evoca marea personalitate a literaturii române care este poetul Mihai Eminescu. Din grup au făcut parte profesoarele Alexandra Giurgea şi Mariana Mihăistean de la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, precum şi preotul Leon Pop din Poiana Ilvei. Ei au fost prezenţi la Iaşi, Căuşeni, raionul Ştefan Vodă din R. Moldova, Odesa, Cahul, Izmail, participând la spectacole cultural-artistice, mese rotunde, conferinţe, vernisarea unor expoziţii, vizitarea unor muzee memoriale, itinerariul spiritual transformându-se într-un călduros omagiu adus românilor de pretutindeni.

(Va urma)

G. Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5