PASTORUL CU SIMBRIA MASURATA-N WATI -III-

Cu o intarziere de vreo trei decenii , fata de celelalte tari europene pasunatul animalelor pazite cu gard electric incepe sa-i intereseze si pe crescatorii de vite romani.

MONTAREA SI UTILIZAREA GARDULUI ELECTRIC

Pentru o functionare normala a pastorului electric nu trebuie uitate sub nici o forma urmatoarele detalii:

1)Sarma-(conductorul electric)-aflata sub tensiune nu trebuie sa ajunga in nici un punct de pe circuit in contact cu iarba ori cu alte obiecte care ar putea provoca descarcarea instalatiei.Fermierii occidentali cosesc iarba mai inalta de sub prima sarma a gardului pe o latime de 50-60 de cm inainte de-a pune in functiune pulsatorul .

In tinerete lucrand la ferma de pasuni Corobana a IAS-ului Jelna de atunci am fost penalizat la salariu de catre un tovaras economist din revizia contabila a fostului trust IAS, din cauza ca pontasem un muncitor sa coseasca pe sub primul fir al gardului electric,iar lucrarea nu era prevazuta in normativ. Un om intr-o zi cosea o fasie de 50 cm pe perimetrul unei suprafete pe care pasunau 110 vaci ,timp de o luna de zile. Dupa ce

m-a penalizat la salar tovarasul revizor, m-am invatat minte , am predat inapoi la magazie gardul electric, si-am platit un ingrijitor de zi si un ingrijitor de noapte,care sa stea-n permanenta-n bota langa fiecare cireada de cate 110 vaci. Ca asta era prevazut in normativ. Deci in loc de o cheltuiala de o zi om si vreo cativa Kilowati de curent intr-o luna, a fost mai bine sa se cheltuioasca 60 de zile-om intr-o luna, adica un ingrijitor permanent de zi si unul de noapte.. Iata unul dintre motivele pentru care utilizarea pastorului electric a fost greu compatibila cu fosta agricultura socialista.Din pacate mai exista si astazi asemenea reminiscente de gandire prin conducerea unor servicii deconcentrate.Dar politicienii puterii nu vad si nu aud.

2) Priza de pamant a pulsatorului trebuie sa fie instalata (infipta)in sol reavan sau umezit in permanenta cu apa in jurul stalpului, altfel nu se poate face “impamantarea” instalatiei.

Firmele specializate au scos pe piata stalpi metalici, stalpi din material plastic dur cu varf si umar de infigere din fier sau chiar stalpi din fibra de sticla pentru sustinerea gardurilor electrice, cu felurite modele de izolatori la fixarea pe stalpi.

Pentru a calcula lungimea totala maxima a imprejmuirii care se poate realiza de un gard electric se imparte lungimea maxima a conductorului pe care o poate deservi generatorul de impulsuri ,la numarul de randuri de conductor amplasat pe imprejmuirea respectiva.

Functie de specia si categoria biologica a animalelor se foloseste de regula urmatorul numar de randuri de conductor: Pentru vaci cu lapte si cai un singur rand cel mult doua randuri de conductori.,montate la aprox. 50 cm primul si 80-90 cm al doilea rand de conductori de la sol. Pentru tineret taurin manji, oi si porci –doua si daca-i posibil chiar trei randuri de conductor. Pentru capre, iepuri sau protectie impotriva animalelor salbatice trei randuri sau chiar conductori impletiti sub forma de plasa.

La instalarea pe teren a gardului trebuie respectate indicatiile din notita tehnica ,cu mentiunea ca,distanta dintre stalpi poate fi redusa daca se pot monta izolatori si pe alti stalpi ficsi ori chiar pe trunchiurile arborilor care delimiteaza parcelele intre ele.

In Elvetia am intalnit si situatii cand parcela care se pasuna era amplasata pe varful unui deal,departe de sursa se apa,,apa pe care o caram in spate cu o marmida de tipul acelora in care se transporta hrana pentru militari, pentru a realiza umezirea impamantarii instalatiei.Vacile coborau cand erau insetate vreo doua sute de metri printr-o padure pana ajungeau la un paraias din care se adapau , dupa care se intorceau in pasune. L-am intrebat pe fermier daca-i e rentabil sa-si sacrifice tot a doua zi, cate doua ore in care cu marmidele pline cu apa legate de samarele cailor caram apa pana-n varful dealului.? Raspunsul a fost ca-i e oricum mult mai rentabil decat daca ar tine un argat in fiecare zi si unul in fiecare noapte sa sa duca si sa aduca-n fiecare zi cireada respectiva de juninci la adapat in raul numit Valea Basel-ului.. La noi la romani in fostul sector IAS unii economisti agricoli nu-a fost capabili sa-nteleaga asemenea aspecte.

Instalatia pulsatorului si acumulatorul trebuie verificate si intretinute periodic dupa indicatiile tehnice ale firmei producatoare.

Din ratiuni de protectia muncii e bine sa se evite montarea gardurilor electrice pe varfurile dealurilor-( pericol de fulgerare)- ori aproape de liniile de inalta tensiune.

Primavara la iesirea-n pasune animalele trebiue obisnuite cu gardul electric prin trezirea reflexului de frica fata de conductorul electric manandu-le –(conducandu-le)—de asa maniera incat sa atinga de doua-trei ori gardul pana se “dreseaza”si se feresc de el. Daca animalele au o stare de intretinere buna se poate mari putin voltajul impulsului prin sistemul de reglare al pulsatorului.

Daca constatam ca exista-n cireada vaci mai reticente la dresajul descris mai sus,poate fi utila legarea unor bucati de lant de 15-20 de cm in forma literei T sau Y intre coarnele animalelor care sa atarne pe frunte-n jos, marind astfel eficienta socului electric la atingerea sarmei.Am invatat acest truc la IAS Jelna, de la un ingrijitor care se numea Bodiu Dumitru –(ragusitu)-si era de loc din Gruiul Rebrisorii.Un proverb din Talmud spune ca-ntelept e cel ce poate invata de la ori cine.

In episodul urmator voi continua pentru fermierii cititori ai Rasunetului descrierea modului de utilizare a pastorului –(gardului )-electric de-o asemenea maniera incat folosul adus fermierului care-a investit in cumpararea lui sa fie maxim. Pana atunci sa nu uitam cuvintele din Psalmul 90,14,17 care spun”Doamne, Dumnezeul nostru fii bun cu noi! Nu face ca munca noastra sa fie in zadar! Da-ne doamne drag de tot lucrul care-l facem pazind poruncile Tale, fa sa se implineasca ceea ce facem “!”

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului.

Inginer Zootehnist si Licentiat in Drept

Andron Traian Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5