Reguli noi de plecare la muncă în străinătate pentru părinţi

Părinţii trebuie să-şi declare plecarea cu 40 de zile înainte

Pentru că legislaţia s-a schimbat, acum părinţii care pleacă la muncă în străinătate nu mai pot să părăsească ţara în pripă, ci,trebuie să îşi planifice din timp călătoria astfel încât să le aranjeze celor mici, situaţia în ţară. Şi până acum părinţii care părăseau ţara erau obligaţi să treacă pe la primării şi să informeze în grija cui şi-au lăsat copiii, însă acum riscă amenzi dacă nu fac acest lucru şi dacă nu anunţă cu mai mult de o lună înainte plecarea. Sunt prevăzute amenzi contravenţionale pentru cei care nu îşi lasă copiii în grija unor rude şi nu anunţă din timp autorităţile despre intenţia de a părăsi ţara.

Printre măsurile instituite de lege se numără obligaţia părintelui care pleacă în străinătate de a-şi declara plecarea cu 40 de zile înainte şi de a nominaliza o persoană din familia extinsă pentru a i se încredinţa îngrijirea copilului. Acest răgaz le va putea permite asistenţilor sociali care lucrează în sistemul de protecţie a copilului să verifice dacă persoanele nominalizate pentru a avea grijă de copii sunt în măsură să ducă această obligaţie la bun sfârşit.

În plus, acei copii care vor fi lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi peste hotare la muncă vor putea să beneficieze de consiliere din partea psihologilor. Pe lângă monitorizarea situaţiei copilului de către Serviciile pentru Asistenţă Socială, inclusiv consilierea psihologică a acestuia, se mai prevede şi obligaţia şcolilor de a sesiza şi monitoriza elevii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Legea stabileşte obligaţii clare şi sancţiuni: amenzi contravenţionale, măsuri disciplinare pe linie administrativă pentru angajaţii serviciilor de protecţie socială.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]