Sărbătoare la Enciu

Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit întru inconom pe preotul Daniel

          Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei s-a aflat sâmbătă, 4 noiembrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Enciu şi Filia Bidiu, unde a oficiat Sfânta şi dumnezeiasca liturghie şi a binecuvântat lucrările efectuate la biserică şi la casa parohială. Înaltul ierarh a fost însoţit de protosinghelul Claudiu Grama, fiind întâmpinat de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Beclean, Doru Zimveliu, de stareţul Mănăstirii Nuşeni – Paisie, de numeroşi credincioşi.

          Instalat preot în Parohia Ortodoxă Enciu, la 21 decembrie 2014, Daniel Gh. Călăuz a devenit, în foarte scurt timp, o pildă pentru enoriaşii săi, prin vorbă şi faptă. Absolvent al Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, promoţia 2012, cu un masterat obţinut cu un calificativ strălucit, părintele Daniel a făcut, în cei aproape trei ani de pastoraţie, adevărate minuni duhovniceşti. Înzestrat cu har şi dar dumnezeiesc, devenind şi un priceput chivernisitor al treburilor parohiei, a reuşit să facă mult într-un timp foarte scurt. Părintele are o blândeţe în inimă şi o mare bucurie în suflet. La bisericile din Enciu şi Bidiu, întâlnirea cu părintele paroh este de fiecare dată o sărbătoare duhovnicească. Cuvântul Evangheliei, transmis cu atâta frumuseţe lăuntrică, cu mult har, devine, de fiecare dată, hrană sufletească pentru enoriaşi. În primele zile de la instalare, a cercetat casa fiecărui enoriaş din Bidiu şi Enciu, i-a cunoscut, i-a ascultat, le-a înţeles problemele, i-a îmbărbătat părinteşte şi, astfel, a reuşit să devină omul tuturor, al celor bătrâni şi tineri, al bolnavilor ori sănătoşilor, al celor avuţi ori săraci, într-un cuvânt, părintele tuturor. Cu aceştia a făcut şi face multe, prin exemplul personal. Părintele este un ziditor, în primul rând, de suflete. El se dovedeşte a fi nu numai un ziditor de suflete ci şi unul de case. L-am întâlnit de multe ori lucrând efectiv cu mare râvnă şi priceperere la repararea casei parohiale. Se poate spune că a ridicat una nouă, o casă izvorâtă din multă muncă, râvnă, pricepere, ajutat de enoriaşi, de sponsori locali, ori de alţi binevoitori. Şi  ca o încununare a eforturilor depuse, părintele din Enciu i-a adunat pe enoriaşi la o mare sărbătoare duhovnicească prilejuită de sfinţirea casei parohiale, a celorlalte lucrări efectuate. Cu bani puţini, cu unele sponsorizări, dar cu multă dragoste faţă de cele plăcute lui Dumnezeu a reuşit să se ridice la înălţimea misiunii sale.

          Mitropolitul Andrei l-a felicitat în mod cu totul special şi l-a hirotesit întru iconom, purtător de brâu roşu, ca o răsplată a muncii depuse, dar şi ca un imbold pentru munca viitoare pe calea mântuirii celor aflaţi în grija lui.

          Se reaminteşte faptul că, încă înainte cu peste 200 de ani, la Enciu exista o biserică de lemn, astăzi dispărută. În anul 1939, puţinii enoriaşi au ridicat şi o casă parohială, preot fiind Vasile Prahase, ce a păstorit aici până în anul 1952. Actuala biserică a fost edificată în anul 1925, de-a lungul vremii fiind supusă unor lucrări de reparaţii şi înfrumuseţată.

          Un moment deosebit l-a constituit prezenţa, în 5 iunie 1999, a Arhiepiscopului Irineu, care a resfinţit sfântul lăcaş de rugăciune.

          Lucrările efectuate au fost posibile şi cu ajutorul unor oameni cu totul deosebiţi. Veluţ Mureşan a fost gratulat cu distincţia Sfinţii Martiri Năsăudeni, la fel şi viceprimarul comunei Darlaţi Dănilă. Ne spune Veluţ Mureşan: „S-a lucrat zi şi noapte pentru biserică, pentru noi. Aproape fiecare credincios a avut contribuţia lui, unii mai mult, alţii mai puţin. Răsplata o vor primi cu siguranţă. În frunte cu părintele nostru Daniel, cum îl vedeam ce râvnă are, cum se zbate şi munceşte parcă ne-a fost mai uşor. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi ne bucurăm că avem un astfel de preot în parohia noastră”.

          Primarul comunei Matei - Vasile Encean, şi al comunei Lechinţa – Romeo Florian, au primit Diplome de aleasă cinstire.

          La sărbătoarea de la Enciu au fost prezenţi prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, numeroşi oaspeţi din comunele învecinate şi din ţară. Agapa organizată la Căminul Cultural a întregit o sărbătoare deosebită, prilejuită de vizita, pentru prima dată în parohie, a unui mitropolit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5