În curând, în municipiul Bistriţa:

PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU ILUMINATUL PUBLIC

- Interviu cu viceprimarul FLORIN NICOLAE GĂUREAN

În plenul Consiliului Local din luna ianuarie, viceprimarul Florin N. Găurean a informat despre preocuparea privind introducerea unor panouri fotovoltaice în reţeaua de iluminat public din municipiul Bistriţa. Revenim astăzi, în cadrul unui dialog, pentru a afla ce vizează proiectul preconizat.

- Proiectul acesta, despre care ne-aţi vorbit, privind introducerea resurselor alternative de energie, trezeşte un interes sporit fie şi prin ineditul său într-un oraş ca Bistriţa. În ce stadiu este demersul dv.?

Florin Găurean: - Cum bine aţi sesizat, urmărim folosirea a ceea ce numim „resurse alternative de energie”. Mai exact, instalarea de panouri fotovoltaice care să capteze lumina solară spre a fi utilizată în iluminatul public stradal.

Practic, vom planta un stâlp stradal care va avea montate panouri fotovoltaice deasupra corpului de iluminat ce va lumina pe sistemul led-urilor. Am găsit şi locaţia pentru acest proiect „pilot”. Aleea dintre Casa Memorială „Andrei Mureşanu” şi blocul învecinat. Am ales să-l punem acolo pentru că în preajmă nu este alt stâlp de iluminat electric din reţeaua oraşului. Ca să vedem, mai bine, care este randamentul acestei inovaţii…

- De unde această idee, această iniţiativă?

F.G.: - La întâlnirea cu reprezentanţii de la Bloomfield College din SUA, colegiul acesta care are activităţi în domeniul resurselor alternative de energie s-a oferit să facă cadou municipalităţii această instalaţie, pentru a promova şi noi, municipiul Bistriţa, o asemenea resursă de energie, şi a vedea randamentul şi condiţiile tehnice pe care le impune. Urmând ca după acest proiect „pilot” să vedem dacă putem aplica la scară largă acest sistem de energie. Foarte răspândit în ţările UE, în SUA.

- Când vom putea vedea, la faţa locului, această instalaţie?

F.G.: - Singurul impediment este că la această oră nu putem instala stâlpul, care necesită o fundaţie. Deci, aşteptăm încălzirea şi stabilizarea vremii, ca să putem monta. Consider că în 2-3 săptămâni instalaţia va fi funcţională.

- După acest moment, care este pasul următor?

F.G.: - Dacă vom fi mulţumiţi de randamentul pe care-l va da, atunci vom demara un proiect pentru finanţarea din fonduri de mediu, P.O.S., şi să încercăm să asigurăm iluminatul public în acest sistem într-o serie de străzi în care nu avem altă posibilitate, adică furnizorul de energie electrică nu are extinsă reţeaua.

Sistemul presupune costuri reduse de exploatare. Adică, după ce reţeaua este pusă în funcţiune, nu vom avea costuri cu energia electrică.

- Ce aţi dori să mai menţionaţi?

F.G.: - Ţin, neapărat, să mulţumesc celor de la Bloomfield, d-lui Peter K. Joeng, vicepreşedinte al Bloomfield College, şi d-lui Alex Ştefan, director pentru programe internaţionale la acest colegiu, care s-au oferit să ne sponsorizeze această instalaţie.

Şi sper să avem şi în continuare sprijinul domniilor lor, în eventualitatea unui proiect de dezvoltare a iluminatului public în municipiul Bistriţa pe baza resurselor alternative de energie. Asta, ţinând cont şi de experienţa lor în domeniu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5