Palatul Copiilor Bistrița, gazdă pentru profesorii din Germania, Spania, Turcia, Polonia și Portugalia

Pentru o săptămână, Palatul Copiilor Bistrița a fost gazda a 5 delegații de profesori din instituții de învățământ din Germania, Spania, Turcia, Polonia și Portugalia. Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului Multilateral Comenius "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE), fiind cea de-a șaptea și ultima mobilitate de proiect.
Scopul întâlnirii a constat în analiza tuturor etapelor de proiect(structurarea celor 2 ani de activitate), atingerea obiectivelor proiectului, realizarea produselor finale(imnul echipei europene Comenius, logo-ul proiectului internaţional, calendarele celor 2 ani de proiect, cu materiale de la toţi partenerii implicaţi, broşura digitala cuprinzând reţete tradiţionale din cele 6 țări partenere, dicţionarul de cuvinte şi expresii uzuale, în limbile ţărilor partenere şi limba de comunicare a proiectului, engleza, portofolii, fişe de evaluare, produse multimedia și cele 4 musicaluri cu tematica ”Alice in Euroland”- pentru primul an de proiect și ”Among friends”- pentru cel de-al doilea an de proiect), precum şi întărirea dimensiunii europene prin experienţele de învăţare interculturală, cooperarea elevilor din diferite zone culturale, întreţinea sentimentului de cetăţean european şi implicarea tinerilor în prezentul şi viitorul Europei.
Activitățile au vizat atât completarea părții comune a raportului final, cât și repartizarea taskurilor pentru fiecare partener, privind completarea bazei de date European Shared Treasure a parteneriatele Comenius, pentru a îmbunătăți vizibilitatea și accesul la rezultatele din cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții.
Partenerii din cele 5 țări europene au fost invitați să participe, alături de copii, la activități interactive în cadrul cercurilor de profil de la Palatul Copiilor Bistrița, au descoperit tradițiile și obiceiurile zonei noastre, au vizitat Casa Argintarului, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Biserica Evanghelică, Castelul Bethlen și Parcul dendrologic Arcalia, Biserica de lemn ,,Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Ţigău, Pasul Tihuța și Mănăstirea Piatra Fântânele și alte obiective reprezentative din județ.
Oaspeții au fost primiți de domnul primar Ovidiu Crețu, care le-a prezentat istoria orașului Bistrița, numeroasele proiecte culturale în care este implicat orașul, colaborările internaționale și nu în ultimul rând, implicarea reprezentanților comunitații locale în procesul instructiv-educativ pentru asigurarea calității actului educațional.
Elevii cercurilor cultural-artistice de la Palatul Copiilor Bistrița, alături de echipa Comenius a proiectului, au prezentat un program artistic de înaltă ținută, încântând invitații europeni cu momente de dans modern(coordinator profesor Zina Morar), dans popular de pe Valea Şieului (coordonator profesor Teodor Puşcaş), mixaj – vals lent, rumba, jive, vals vienez – Bela Sălăgean și Paul Bumbu(coordonator profesor Diana Sălăgean), moment liric, interpretat vocal şi instrumental (chitară) Diana Porca(coordonator profesor Claudiu Copaciu) și musicalul ”Alice in Euroland”, echipa Comenius(coordonatori profesor Iulia Istrate și profesor Ionela-Silvia Nușfelean).
Cu o implicare deosebită a echipei de proiect, a elevilor şi părinților acestora, a reprezentanților comunităţii locale, am reuşit să le oferim partenerilor noştri momente unice și zile de neuitat în orașul Bistriţa - Poarta Transilvaniei.
Întâlnirea de proiect a fost specială şi cu toții am înțeles că activităţile desfăşurate împreună, pe parcursul celor 2 ani de proiect, au consolidat prietenia europeană şi au contribuit la cunoaşterea culturii și a tradițiilor, căci indiferent de limba vorbită, rămânem uniţi prin valorile culturale și spirituale.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5