P E L E R I N A J …

prof. Augustin Rus

   Prin strădania preotului Șumandea Claudiu Teodor de la Biserica Ortodoxă din Budești, și a soției sale, un număr de 50 de credincioși, de toate vârstele și profesiile, au întreprins, sâmbătă, 20 octombrie 2018, un pelerinaj la mănăstirile Cășiel, Rohia, Bârsana și Salva. A fost un itinerar destul de lung , dar datorită unei bune organizări și a unui șofer cu reale aptitudini în profesia lui, a fost parcurs fără probleme deosebite, între orele 7 și 21.

   Pentru mulți participanți la acest pelerinaj, a fost o ocazie rară, de a pătrunde în alte orizonturi geografice și spirituale, unde se distingea uneori, ușor, sus cerul, iar jos, de o parte și alta a șoselei, pădurea cu o multitudine de culori, cu brazi pe care în anumite locuri, parcă o mână nevăzută le-a retezat vârfurile ori i-a grămădit unul în altul, asemănător fenomenului Tunguska. Era interesant de observat întinderea suprafețelor cu teren arabil, modul de folosire a acestuia, plantele cultivate, dispunerea gospodăriilor, folosirea lemnului pentru utilități, semnele modernizării zonelor parcurse, asocierea de pomi fructiferi cu arbuști, cu specii de copaci, cu pajiști de pe care se recoltase fânul, bine conservat în căpițe.

   Vizita la mănăstiri, a deschis parcă posibilitatea de a înțelege mai ușor, că ele sunt locuri speciale de întâlnire între om și Dumnezeu, vetre de lumină spirituală, locuri unde ai posibilitatea să rostești o rugăciune pentru tine, pentru cei apropiați, pentru cei trecuți „dincolo”, în veșnicie, să ceri divinității sprijin pentru realizarea unor dorințe, să fii mulțumit că sănătatea ți-a permis să apuci aceste clipe. Fiecare mănăstire a necesitat, pentru ridicarea și menținerea ei, un efort deosebit din partea comunităților creștine, dar parcă, la Rohia, datorită poziției geografice, efortul a fost mai mare, efort ce o să fie răsplătit pe măsură.

   La cererea participanților la pelerinaj, itinerarul a fost prelungit până la Cimitirul vesel de la Săpânța, unde, citind epitaful de pe cruci, puteai ușor să surprinzi aspecte din viața celor decedați, să înțelegi alt sens al morții, să vezi uimirea de pe chipul vizitatorilor, dornici să plece cu „amintiri” și poate cu un zâmbet .

   Văzând mulțimea de credincioși de la mănăstiri, cu care ne-am înfrățit spiritual, parcă îți vine să te convingi de afirmația unor spirite luminate din secolul trecut, aceea că „secolul XXI, va fi un secol religios, sau nu va fi deloc”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5