Ortodoxia la Năsăud

Radu Băeș

Sub acest titlu a apărut la Editura ,,Renașterea” din Cluj-Napoca o interesantă lucrare aparținând preotului Leon Pop din Poiana Ilvei, cunoscut de credincioșii de pe Valea Someșului Mare și de pe cea a Ilvelor ca ,,popa Leon”, o sintagmă care dezvăluie apropierea acestora față de păstorul lor, comuniunea dintre preot și colectivitate. Popa Leon este cunoscut ca un om cu vaste cunoștințe în variate domenii și cu har primit de la Tatăl Ceresc prin care aduce iubire și speranță în inimile tuturor. De aceea, dialogul cu domnia sa este o adevărată încântare.
Cartea este scrisă în stilu-i de neconfundat. Ea s-a vrut, mai întâi, un capitol al ,,Monografiei orașului Năsăud”, apoi o lucrare de sine stătătoare pentru obținerea gradului I la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și, în sfârșit, publicată ,,cu unele inerente completări”.
După o ,,Notă asupra ediției” și o ,, Introducere”, lucrarea este structurată pe trei capitole. Primul capitol urmărește evoluția Bisericii Ortodoxe din Năsăud, până în sec. al XVIII-lea, temă dezvoltată în șapte subcapitole, dintre care enumerăm: ,, Creștinismul la români în primul mileniu”,,,Biserica Ortodoxă din Transilvania în secolele X-XVI”, ,,Impunerea Uniației la Năsăud”, ,,Starea materială și culturală a preoților din Ținutul Năsăudului până în sec. al XVIII-lea” etc.
Capitolul al doilea, intitulat ,,Biserica Ortodoxă din Năsăud între anii 1878-2013” prezintă reorganizarea Bisericii Ortodoxe între anii 1878-1947, situația Bisericii Ortodoxe Române sub ocupație sovietică, și a Bisericii Ortodoxe din Năsăud între anii 1948-1989.Este prezentat istoricul Protopopiatului și a Parohiilor Năsăud I și II. A doua parte a acestui capitol prezintă situația Bisericii năsăudene după 1989.
O prezentare, pe larg, a așezămintelor religioase actuale din Năsăud constituie obiectul celui de al treilea capitol, fiecare dintre acestea fiind structurat astfel: Scurt istoric/Arhitectura/Iconostasul și Pictura. Sunt încondeiate Biserica ,, Sf. Nicolae” – catedrala, Biserica ,,Sfinții Apostoli Constantin și Elena”, Biserica ,, Sf. Prooroc și Înaintemergător Ioan” și Biserica ,, Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan”.
Cum era firesc, lucrarea se încheie cu o bogată bibliografie.
Preotul Leon Pop a slujit la Biserica Ortodoxă din Rodna, apoi, timp de 19 ani, la Catedrala năsăudeană, iar în prezent la Parohia Poiana Ilvei.
Preot cu har, preot cu dar pentru preoție și Om în adevăratul sens al cuvântului, acesta este popa Leon! Lumina din cuvintele sale a înnobilat pe cei care au avut norocul să-l simtă în preajma lor. De aceea, cartea sa este o flacără vie a credinței strămoșești, este lumina care alungă umbra uitării pe aceste meleaguri ale Țării Năsăudului, mult încercate de-a lungul istoriei noastre milenare ,,chiar dacă viața Bisericii este, în mare parte, o taină, un mister, ea este totuși și viața unei societăți umane concrete, limitată în spațiu și timp, și, deci, poate fi abordată din perspectivă istorică, dar fără pretenția de atotcuprindere”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5