Oportunitățile pentru tinerii europeni, dezbătute la studenți

Educația și formarea profesională, adaptate nevoilor pieței muncii, precum și combaterea șomajului în rândul tinerilor, reprezintă premise pentru îndeplinirea celei mai importante priorități a Comisiei Europene, „un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții”.

În acest sens, în discursul său privind Starea Uniunii din toamna anului 2016, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker afirma că „nu voi acccepta niciodată ca Europa să fie și să rămână continentul șomajului în rândul tinerilor”, subliniind totodată importanța continuității programelor dedicate tinerilor. Despre eficiența acestor programe au dialogat, la 3 mai 2017, la Bistrița, începând cu ora 12,00, sudenții Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

Încă din anul 2010, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistrița, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, organizează dezbateri dedicate temelor de comunicare prioritare ale Comisiei Europene, urmărind facilitarea dialogului și schimbului de opinii în rândul tinerilor cu privire la aceste teme, precum și implicarea lor în „modelarea” politicilor naționale și europene.

Ajunsă la cea de a opta ediție, dezbaterea dedicată studenților a avut în acest an ca tematică modul în care percep tinerii mecanismele de finanțare a proiectelor destinate creșterii calității educației, formării profesionale și sprijinirii mobilitățiii de studiu în alte state membre. Grupurile pro și contra, alcătuite din studenți ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și ai Facultății de Business, din cadrul Universtății „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, extensia Bistrița, s-au duelat în arta argumentației pe secțiuni care au vizat rezultatele programului Erasmus la 30 de ani de la lansare, noile oportunități de mobilitate pentru tineri și Corpul European de Solidaritate.

Laureații acestei ediții au fost studenții echipei PRO, care s-au impus la un scor foarte strâns în fața echipei CONTRA. Membrii echipei PRO au fost: Daniela Maria Mari, Diana Nicoleta Moldovan, Nicolae Moldovan, Lidia Rus, Victor Ionuț Stoica și Andy-Răzvan Vlașin. Echipa CONTRA a fost alcătuită din: Alina Ignătuș, Dana Claudia Lazăr, Daniela Nedelea, Alexandra Teodora Păun, Alexandra Rus, Alexandra Susa și Alexandra Turdean.

Din juriul dezbaterii a făcut parte reprezentanții partenerilor: doamna Ileana Mărginean - Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, doamna Cristina Cudrec – Primăria municipiului Bistrița, doamna Liana Sabo - Radio Transilvania Bistrița, și reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, doamna Prof. Univ. Dr. Cornelia-Felicia Macarie – moderat al dezbaterii, și domnul Lect. Univ. Dr. Dorin Dobra. La finalul dezbaterii, meritele participanții au fost recunoscute, aceștia fiind premiați de echipa Centrului Europe Direct Bistrița cu diplome și cărți.

Ovidiu Puiu
Centrul Europe Direct Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5