Onoruri militare pentru ultimul veteran de război din Budeşti

O parte din locuitorii satului Budeşti au participat în data de 26.02.2015 la slujba de înmormântare a ultimului veteran de război din sat – MUSTEA TEODOR. Ceremonia religioasă a început la locuinţa veteranului, apoi a continuat în spaţiul din faţa bisericii unde a fost adus sicriul învelit în tricolor. Înainte de predica rostită de preotul paroh Dragoş Cristian,primarul comunei, domnul Codrea Vasile, a rostit o scurtă alocuţiune în care arăta …
Îl conducem azi pe ultimul drum pe consăteanul nostru MUSTEA TEODOR, cel venit în Budeşti în anul 1947 prin căsătoria cu tânăra de atunci Victoria. Aici a trăit până alaltăieri, împreună cu familia, 68 de ani, în casa de pe str. Ciurgău nr.78.
Cea mai grea perioadă din viaţa cetăţeanului MUSTEA TEODOR a fost cuprinsă între anii 1944 – 1946, perioadă în care … a făcut armata. A fost încorporat la 20 mai 1944 în Regimentul 27 de geniu de la Turda şi după o pregătire de câteva luni a participat la luptele de la Oarba de Mureş, lupte în care şi-au pierdut viaţa peste 7.000 de soldaţi români. A scăpat cu viaţă din această confruntare şi alături de soldaţii Regimentului 27 geniu participă la luptele împotriva trupelor germane şi maghiare până la alungarea lor de pe întregul teritoriu al ţării, apoi mai departe pe teritoriul Ungariei şi Cehoslovaciei. Cele mai aprige confruntări la care a luat parte sunt cele de la trecerea râului Tisa,unde a fost uşor rănit la spate, din Budapesta, din Munţii Tatra, de la Banka Bystriţa unde îi găseşte ziua de 9 mai când s-a încheiat războiul. Unităţile militare sunt reorganizate şi puse în marş lung, până la Bucureşti unde trec victorioase pe sub Arcul de Triumf. Pentru meritele şi suferinţele îndurate a fost decorat cu mai multe medalii iar prin Ordinul M.A.N nr.49/2001 a fost avansat la gradul de plutonier şef.
Credinţa în Dumnezeu ţi-a dat o speranţă de viaţă chiar şi atunci când întindeai, sub focul ucigător al inamicului, pontoane peste cursuri de ape, când identificai şi dezamorsai mine, când erai trimis în misiune de cercetare în spatele inamicului. Ca să îţi respectăm credinţa, noi cei rămaşi în această lume te-am adus în faţa bisericii pe care ai iubit-o şi la care veneai întotdeauna cu bucurie ca să te întâlneşti cu Dumnezeu, ca de aici să poţi pleca liniştit spre veşnicie. Îl rugăm cu toţii pe bunul Dumnezeu să te aşeze de-a dreapta lui, în cetele drepţilor unde să te întâlneşti cu foştii camarazi din această zbuciumată perioadă a vieţii. Ai fost pentru noi o pildă vie, o amintire a marilor confruntări armate plătite scump, de mulţi participanţi, cu viaţa .
Să te odihneşti în pace şi linişte, TETE TOADERE, ultimul veteran de război din satul Budeşti. DUMNEZEU SĂ TE IERTE ! …
Militari veniţi de la Bistriţa au preluat la sfârşitul ceremoniei religioase sicriul acoperit cu drapelul tricolor şi l-au dus la cimitir unde după coborârea sicriului în groapă au dat onorul militar şi au tras 3 salve .
Deşi vremea a fost mohorâtă şi a plouat mărunt, la ceremonie a participat şi o grupă de elevi ai Şcolii Gimnaziale împreună cu profesorul de istorie, pentru că un asemenea eveniment nu s-a mai petrecut în satul Budeşti şi deci el va intra în mod sigur în istoria ce o vor scrie generaţiile viitoare . Elevii îşi vor aminti poate de întâlnirile avute cu veteranul MUSTEA TEODOR la aniversarea zilei de 9 Mai, când le povestea de momentele prin care a trecut atunci când a fost în război, câte a îndurat, cum a supravieţuit iarna în luptele din M-ţii Tatra, cum a fost acoperit de pământul răscolit de un proiectil de tun căzut şi explodat în apropierea sa, cum l-au marcat pe viaţă asemenea întâmplări. Acum toate acestea sunt amintiri din care, dacă le analizăm bine, avem ce să învăţa.

Prof. Rus Augustin, Şcoala Gimnazială Budeşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5