Onoare, cinstire şi recunoştinţă eroilor României

O zi cu semnificaţii patriotice deosebite, o zi cu multă reverberaţie sufletească şi recunoştinţă este data de 21 mai, care este şi „Ziua Eroilor” din România, o zi care corespunde şi cu un mare praznic al creştinătăţii ortodoxe – Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos.

         Pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pe altarul patriei, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, fiindu-i alături Consiliul Judeţean BN, Primăria municipiul Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa au organizat, în această zi deosebită, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş, un ceremonial militar religios dedicat memoriei eroilor neamului nostru.

         Sensibilul eveniment a debutat cu acordarea onorului militar, salutul „Drapelului de Luptă”, intonarea Imnului Naţional al României, păstrarea unui moment de reculegere, urmat de oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, defilarea Gărzii de Onoare şi salutul Muzicii Militare a garnizoanei. Despre semnificaţia acestei zile şi importanţa ei în istoria poporului român a vorbit, cu respect faţă de cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, primarul Ovidiu Creţu. „Ziua Eroilor este o zi a demnităţii, o zi în care, împreună, ne plecăm frunţile în semn de respect şi recunoştinţă pentru jertfa eroică a înaintaşilor noştri – eroii care s-au jertfit pentru ţară şi popor – sunt prezenţi în sufletele noastre şi lor le aducem astăzi un pios omagiu. Dumnezeu să binecuvânteze eroii noştri! Dumnezeu să binecuvânteze Bistriţa!”, a transmis edilul municipiului Bistriţa.

La eveniment au participat prefectul Ioan Ţintean, subprefectul Oviviu Frenţ,  administratorul judeţului – Florin Moldovan, şefi ai instituţiilor deconcentrate, comandanţii instituţiilor militarizate din subordinea MAI, veterani de război de la Filiala ANVR BN.

Momentul artistic, cu vibraţii patriotice , a fost susţinut de orchestra Centrului Cultural Municipal, coordonată de prof. Ioan Lazăr şi artiştii de la „Cununa de pe Someş” Petre Pertuse, Mărioara Sighiartău, Cristina Livia Scurtu şi Octavia Andronesi.

         La ora 12.00, în toate locaşurile de cult s-au tras clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere.

         Au mai fost organizate ceremoniale militare şi religioase şi în Cimitirul Municipal la Monumentul  Eroului post-mortem, sublocotenent Filip Cristian Petru, Monumentul Eroilor de pe Muntele Grui – com. Tiha Bârgăului, Monumentul Eroilor din com. Prundu Bârgăului şi în com. Şintereag, la Monumentul Eroului post-mortem sublocotenent Florin Sfechiş.

Onor şi recunoştinţă eroilor din România!

         O zi cu multiple valenţe spirituale şi de pioşenie pentru eroii neamului.

Comentarii

22/05/15 08:37
Vizitator

Cretu le cauta cu „Lumânarea”. Dupa ce a ajuns primar l-a apucat nebunia cu mutarea statuilor dupa mintea lui cea proasta, iar acum cauta justificare pentru gestul respectiv. Numai ca, dupa cum spune un proverb, „prostul nu stie dar le nimereste”, in cazul lui nici macar nu le-a nimerit. Asa s-a intamplat cu bustul lui Cuza, mutat de la IJP in Piata Unirii desi numele pietei se trage de la Marea Unire de la 1918 si nu are nimic cu domnitorul Cuza. Sau cu monumentul eroilor ridicat dupa mutarea statuii lui Petru Rares din piata cu acelasi nume pentru a face loc monumentului controversat in forma de Sula taman langa Prefectura, de parca ar fi vrut sa materializeze expresia „SULA SI PREFEFTURA”.

22/05/15 09:52
Vizitator

Cea mai mare prostie este blocarea circulatiei intr-o intersectie foarte aglomerata, prin organizarea sarbatorilor dedicate cinstirii memoriei eroilor langa controversatul monument care a fost instalat in 2009 exact pe locul unde pana atunci a existat bustul lui Petru Rares si care a fost mutat de aici numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, cu toate ca Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat. Dupa cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor pe data de 28 august 1938, dupa Sfanta Liturghie savarsita la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au strabatut pe jos distanta de la Catedrala la Cimitirul Eroilor. Tot in Cimitirul Municipal de pe str. Tarpiului, in apropiere de CIMITIRUL EROILOR a fost amplasat monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si monumentul eroilor sa fie in Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului, iar in Piata Petru Rares trebuie sa revina statuia domnitorului, care da si numele pietei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5