Iniţiativă culturală

Olimpiu NUŞFELEAN propune PREMIUL NAŢIONAL LIVIU REBREANU

            Judeţul Bistriţa-Năsăud are o tradiţie culturală şi un patrimoniu cultural de excepţie, recunoscute atât de specialiştii din domeniu, cât şi de un public mai larg, patrimoniu care inspiră şi susţine viaţa culturală în derularea actuală a acesteia. O serie de evenimente culturale dintre cele mai diverse emană din potenţialul cultural al creatorilor de aici, ca o caracteristică remarcabilă a iubitorilor de frumos de pe meleagurile Bistriţei, Becleanului, Năsăudului, Bârgaielor sau Şieului. Literatura îşi are în acest demers locul binemeritat. De aici au plecat – şi unii au creat aici în anumite perioade – Ion Pop Reteganul, Andrei Mureşanu, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, perioadele interbelice şi postbelice au dat şi ele personalităţi ilustre ale literaturii, ca să nu mai vorbim de perioada actuală, bogată în reuşitele literare – poezie, proză, critică şi istorie literară – ale scriitorilor care trăiesc astăzi în judeţul nostru.

            Un asemenea potenţial generează o serie de manifestări literare – cărţi tipărite, prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, lecturi publice, simpozioane şi colocvii literare, cercetare şi exegeză literară, premii literare – menite toate să pună în valoarea tradiţia literară şi să dea consistenţă vieţii literare actuale. Asemenea fapte culturale au un impact semnificativ în plan judeţean şi naţional. Scriitorii de aici sunt prezenţi în viaţa literară naţională, publică în cele mai importante reviste de specialitate, sunt incluşi în antologii şi dicţionare de profil şi sunt răsplătiţi cu premii literare.

            Credem că o asemenea realitate ar fi mult îmbogăţită şi mai bine definită şi remarcată dacă Bistriţa ar acorda, expresie a realităţilor literare actuale, un PREMIU NAŢIONAL DE PROZĂ. Acest premiu ar trebui să se numească

PREMIUL NAŢIONAL LIVIU REBREANU.

            Un asemenea proiect cultural ar contribui la PROMOVAREA IMAGINII SCRIITORULUI LIVIU REBREANU în plan naţional şi în actualitate, la RECOMPENSAREA CELOR MAI IMPORTANŢI PROZATORI ROMÂNI ACTUALI, la CULTIVAREA INTERESULUI PENTRU LITERATURĂ AL CITITORILOR DE AZI, la ATRAGEREA ATENŢIEI ASUPRA FENOMENULUI LITERAR DIN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD şi la promovarea acestui fenomen.

            Premiul Nasţional Liviu Rebreanu ar putea deveni un brand important al judeţului Bistriţa-Năsăud.

            Proiectul PREMIUL NAŢIONAL LIVIU REBREANU constă în acordarea unui PREMIU cu denumirea de mai sus unui prozator român de excepţie, în urma deciziei unui juriu format din critici literari de proză afirmaţi în plan naţional, juriu care ar avea în vedere cărţi publicate în ultimul an sau creaţia de ansamblu a unui prozator.

            În cadrul proiectului s-ar acorda de asemenea PREMIUL NAŢIONAL LIVIU REBREANU pentru debut unui prozator tânăr, de către un juriu format din critici literari tineri care scriu despre proză, afirmaţi în plan naţional, juriu care are în vedere cărţile publicate de debutanţi în proză în ultimul an, înainte de data premierii.

            Un asemenea premiu ar exprima realităţile literar-culturale ale ţării şi ale judeţului, ar evalua şi valorifica literatura unor prozatori de excepţie,  ar contribui la cultivarea interesului pentru opera lui Liviu Rebreanu şi pentru proza actuală, pentru literatura actuală în general, ar reflecta şi îmbogăţi spiritualitatea românească.

            Beneficiari direcţi: prozatori români actuali, care au realizări de excepţie în proza actuală, dar şi tineri prozatori în perioada de afirmare, exegeţi ai operelor lui Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Andrei Mureşanu şi ai prozei actuale;

            Beneficiari indirecţi: scriitori din ţară şi din străinătate, cititori interesaţi de fenomenul literar actual, elevi, studenţi, oameni de cultură din diferite domenii, ziarişti, din judeţ şi din afara lui.

            Într-un scenariu concis am putea prefigura următoarele:

a) Proiectul PREMIUL NAŢIONAL LIVIU REBREANU are o periodicitate anuală, la o dată stabilită de organizatori;

b) Premiul pentru proză şi premiul pentru debut în proză se acordă în municipiul Bistriţa, într-o locaţie adecvată;

c) Acordarea premiilor va fi precedată de jurizarea făcută de critici literari afirmaţi în plan naţional care au în vedere fenomenul prozastic actual – cele mai mari realizări în domeniul prozei – pentru prozatori recunoscuţi pentru valoarea lor, cît şi pentru tineri prozatori, aflaţi la prima carte;

d) Acordarea premiilor va fi însoţită de un Laudatio la adresa prozatorilor premiaţi şi de un discurs al acestora despre proza actuală, pe un subiect la liberă alegere;

e) Cu acest prilej se vor organiza dezbateri, lecturi publice şi prezentări de carte.

f) Evenimentul va fi reflectat în revista Mişcarea literară şi în presa locală,

g) Evenimentul va fi gestionat – cu atragerea de co-organizatori şi colaboratori - .de revista Mişcarea literară şi Asociaţia Culturală Liviu Rebreanu – Mişcarea literară din Bistriţa.

            Aşa cum am mai spus, Proiectul se poate constitui într-un brand cultural de valoare naţională al judeţului Bistriţa-Năsăud.

            Proiectul nu impietează asupra altor proiecte culturale locale, inclusiv de acordare de premii. Acestea se pot derula în continuare.

            Proiectul poate deveni unui dintre cele mai importante premii naţionale de proză, aşa cum, la Botoşani, se acordă Premiul Naţional Mihai Eminescu pentru poezie.

            Proiectul exprimă o necesitate dată de realitatea literară a ţării şi a judeţului nostru, judeţ care l-a dat pe cel mai mare prozator apărut până acum în spaţiul literar românesc.

            În viaţa literară actuală nu există un premiu similar.  

            Echipa de proiect poate fi formată din redacţia revistei Mişcarea literară, care are experienţă în realizarea de proiecte literare şi în cultivarea interesului pentru opera lui Liviu Rebreanu, la care se pot alătura alţi parteneri interesaţi de un asemenea proiect.

            Ramâne ca decidenţii care pot susţine un asemenea proiect – Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Municipal Bistriţa, Instituţia Prefectului, Ministerul Culturii, U. S. R. şi principalele instituţii de cultură din judeţ – să-şi manifeste interesul şi sprijinul. Credem că merită ca acestea să ia în seamă propunerea noastră.

                                                                                                                                                                                           Olimpiu NUŞFELEAN                                             

                                                                                              iniţiator de proiect

[email protected]                                                     

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5