O specie regăsită după 20 de ani în Munţii Rodnei

În cadrul incursiunilor de monitorizarea faunei de mmamifere mici din Parcul Naţional Munţii Rodnei, a fost identificată o specie rară de şoarece, respectiv şoarecele săritor de pădure (Sicista betulina), ce a mai fost identificată în anul 1996. Deşi s-a încercat recapturarea speciei începând din anul 2004 cu ajutorul capcanelor de micromamifere de tip „life-trap” ce nu rânesc animalul, aceasta a fost de negăsit până în urmă cu câteva zile când a fost recapturată într-o zonă greu accesibilă a masivului.
Având în vedere faptul că unele specii de micromamifere sunt dificil de identificat din punct de vedere morfologic, s-a prelevat un exemplar pentru confirmarea speciei prin analiza dentiţiei la binocular. Analiza dentiţiei realizată de cercetătorii de la Muzeul de Ştiinţe Naturale „Grigore Antipa” din Bucureşti a confirmat veridicitatea speciei, urmând ca în perioada următoare să se realizeze un studiu populaţional mai complex pentru a evalua starea de conservare a speciei la nivelul masivului, a identifica ameninţările care au condus la regresul speciei la nivel local şi a propune un set de măsuri care să asigure o stare de conservare favorabilă.
Având în vedere faptul că şoarecele săritor de pădure (şoarecele de mesteacăn) este considerată o specie critic periclitată în România (conform Cărţii Roşii a vertebratelor din România) deoarece distribuţia acesteia este relativ redusă (Munţii Ceahlău, Gurghiu, Rarău, Bucegi), considerăm reconfirmarea prezenţei acesteia în Parcul Naţional Munţii Rodnei ca un element important ce susţine importanţa masivului rodnean din punct de vedere al biodiversităţii.
Biolog dr. Claudiu Iuşan (Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei)

Comentarii

25/09/17 09:21
Cititor

Vaaaaaaai ma... ce mare "bucurie"... ca a mai aparul inca o specie de soareci... sau sobolani, azi - maine poate si de serparaie... sau "balauri" .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5