La noi

O plăcută „pățanie”…

Cornel Cotuțiu

… „am pățit” acum, la începutul lui februarie: La Cluj, Biblioteca județeană „Octavian Goga” mi-a premiat, la categoria „proză scurtă”, volumul „Pavilionul” (2016). De fapt, dublu „plăcută”, fiindcă anul trecut, pentru aceeași carte, mi s-a acordat premiul pentru proză – „I. D. Sârbu” - de către Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
Teodor Ardelean, de la Baia Mare, îmi făcea un fel de top național al bibliotecilor județene: instituția sa – „Petre Dulfu, s-ar situa pe locul întâi, în ce privește felurite acțiuni culturale săvârșite de aceasta și numărul anual de cititori. Apoi, ar fi biblioteca „Octavian Goga”, una de la Constanța și, pe fuștelul al patrulea, s-ar afla Biblioteca „George Coșbuc” a județului Bistrița-Năsăud (Fiind din județul… Coșbuc-Rebreanu, m-a flatarisit această scară valorică).
Fapta de la Cluj-Napoca e inclusă în ediția a XI-a a manifestărilor„Carte și presă clujeană” (De ce pe 2016? Pentru că, din niște motive tehnice, tocmai atunci se întrerupsese).
Doamna directoare Sorina Stanca a dorit ca festivitatea să aibă loc la filiala „Teodor Brad” (un prestigios bibliotecar, căruia astfel i se aducea omagiu memoriei sale) din faimosul cartier Mănăștur. Dar, mai întâi, de ce filială a bibliotecii acolo? Managera (e la modă cuvântul acesta) ne spunea, la deschiderea acțiunii , că populația acestei zone urbane astăzi e similară cu cea a Clujului din anul 1970 (!). Așadar, era nevoie să se deschidă o astfel de anexă, cu atât mai mult cu cât sediul Bibliotecii se găsește taman în cealaltă parte (estică) a metropolei.
Tot din cuvântul de deschidere am aflat că juriul (președinte, distinsul scriitor Constantin Cubleșan) a avut de ales pentru premiere cărți de poezie, proză, critică și istorie literară, știință, albume de artă plastică, din cele peste 1400 intrate în anul acela în fondul bibliotecii.
(Apropo de jurizare. Mă amuza, admirativ, următorul gând: Dacă juriul ar fi acordat, spre lectură, câte o jumătate de zi fiecărei cărți, i-ar fi trebuit peste 116 zile să le isprăvească. Dacă le-ar fi luat la vedere și răsfoire o jumătate de minut ar fi fost nevoie de vreo 4 zile . Nu am întrebat cum s-a procedat – ar fi fost o mârlănie -, dar cred că s-au luat în seamă ecourile critice în presa de specialitate și numărul de cititori pe care l-a avut, în anul acesta, fiecare carte.)
Din județul nostru au mai primit această distincție onorifică (și câte un CD corespunzător) poetul Flore Pop și criticul Andrei Moldovan.
În fine, s-a remarcat că majoritatea tipăriturilor s-a datorat prestigioasei edituri ”Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca – director, conjudețeanul nostru, scriitorul Vasile George Dâncu.

Comentarii

04/02/18 19:46
corector

Filiala "Traian Brad", ba premiantule, nu Teodor, cum scrii matale! Traian Brad a fost directorul Bibliuotecii Judetene Cluj, fratele poetului Ion Brad.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5