O pagină de istorie. Centenar Emil Rebreanu, la Ghimeş - Palanca, cu prezenţă bistriţeană

Momente istorice în judeţul Bacău, la Ghimeş - Palanca, acolo unde un grup de scriitori bistriţeni a fost prezent la comemorarea a 100 de ani de la moartea tragică a lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului Liviu Rebreanu.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene, alături de scriitorii Andrei Moldovan, Icu Crăciun, Aurel Podaru, Menuţ Maximinian, Iacob Naroş, Vasile Filip, Victor Ştir şi col. rez. Ioan Gaftone, au poposit la mormântul eroului din primul război mondial, acolo unde au înălţat o rugăciune. Tot aici au vizitat monumentul ridicat în memoria acestuia, dar şi expoziţia documentară pregătită la centenar de autorităţile locale.
A urmat o întâlnire la Biblioteca din Palanca, unde s-a făcut o donaţie de carte din partea Bibliotecii Bistriţa-Năsăud cu cele mai recente apariţii editoriale. Apoi, la Primăria Palanca a avut loc simpozionul dedicat centenarului.
Mesajul de bun venit a fost adresat de primarul Adrian Paliştan, care a subliniat faptul că Emil Rebreanu este al tuturor românilor şi că „în această perioadă când mulţi ne îndeamnă la dezbinare să luăm exemplul eroului care a fost un adevărat român”.
Directorul Ioan Pintea a prezentat delegaţia bistriţeană prezentă pentru prima dată la un asemenea eveniment pe locurile unde şi-a găsit sfârşitul Emil Rebreanu, nu doar un erou, ci şi un năsăudean extrem de talentat care voia să ajungă la Bucureşti, la fratele lui, pentru a deveni scriitor.
Biblioteca Judeţeană a lansat documentarul „Emil Rebreanu – comemorare 100” întocmit de Ioan Pintea, care conţine toate datele ce au putut fi adunate despre Emil Rebreanu, de la cronologie la scrisori, o declaraţie a lui Emil Trif, martor ocular la executarea lui Emil Rebreanu la 14 mai 1917, declaraţia scriitorului Liviu Rebreanu despre fratele său şi ideea scrierii „Pădurea spânzuraţilor”. De asemenea, sunt incluse o serie de fotografii inedite, printre care o fotografie a lui Liviu Rebreanu la mormântul fratelui său, atunci când a fost identificat şi reînhumat în locul în care-şi duce acum somnul de veci.
În acest cadru, au vorbit despre Emil Rebreanu toţi scriitorii bistriţeni, un punct aparte constituindu-l intervenţia col. rez. Ioan Gaftone, care a condus, timp de doi ani, Unitatea Militară „Vânătorii de Munte” din această zonă, explicând, din punct de vedere al militarilor, ce înseamnă actul petrecut în anul 1914: „Actul de condamnare are temei legal, însă în actul de conştiinţă avea dreptate, nu putea îndrepta arma împotriva românilor, ştia exact ce se întâmplă şi şi-a riscat viaţa”.
Tot acum, a fost lansat volumul „Născut în zodia morţii” scris de Ilderim Rebreanu, nepotul lui Emil Rebreanu. Au participat scriitori, cadre didactice, oficialităţi din judeţul Bacău. Merită menţionat faptul că timp de două săptămâni, Centenarul este marcat de către Primăria comunei Palanca printr-o serie de acţiuni care se derulează sub genericul „Calvarul unei graniţe-ntre fraţi”, alături de primarul Adrian Paliştan şi de profesorul Dumitru Cojocaru fiind implicaţi mai mulţi oameni din zonă. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Primăria Comunei Palanca şi-au dat mâna la un eveniment care, cu siguranţă, va rămâne în conştiinţa nu doar a năsăudenilor, ci şi a băcăuanilor ce trăiesc pe aceste meleaguri pe care s-a scris cu sânge istorie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5