"O noapte furtunoasă", cu casa închisă la Bistriţa. Regizorul Dan Tudor: Suntem privilegiaţi că facem această premieră, la Bistriţa, împreună

Miercuri, de la ora 18.00, pe scena Palatului Culturii, Teatrul Profesionist „Liviu Rebreanu” Bistriţa prezintă premiera „O noapte furtunoasă - Renașterea” - de I. L. Caragiale, în regia lui Dan Tudor, scenografia fiind semnată de Mihai Pastramagiu.

Aflată în patrimoniul comediei românești, inovatoarea piesă a lui I.L.Caragiale are parte de o haină nouă, binemeritată. Umorul inefabil, personajele puse în situații absurde datorate diferenței între aparență și esență. Comicul ridicat la rang de artă, respectarea cu sfințenie a textului original, doar câteva direcții ale noului spectacol "O noapte furtunoasă". 

            Măiestria regizorală a lui Dan Tudor este susținută impecabil de cunoscuții actori ai teatrelor bucureștene: Dragoș Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Orodel Olaru, Narcisa Pintea, Florin Dobre, conduși surprinzător în ideea redescoperirii lumii și a adevărului piesei - actorii creează adevărate puncte de referință în istoria interpretării celebrelor personaje Caragialești. Dumitrache, Chiriac, Ipingescu, Veta, Zita, Spiridon, Rica - sunt reevaluați, reîncărcați pentru întâlnirea cu publicul de azi.

Bistriţenii au cumpărat din timp bilete, astfel încât comedia lui Caragiale se joacă cu casa închisă.

          Regizorul Dan Tudor ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre colaborarea cu Bistriţa, dar şi despre fenomenul teatral la nivel naţional.

          Rep.: - Ce ne spuneţi despre premierea Teatrului Profesionist „Liviu Rebreanu”?

          Dan Tudor: - „O noapte furtunoasă” este cea mai veche şi mai bună comedie românească  şi un prag pentru teatrul cult românesc. Din momentul în care s-a scris această piesă a fost o altă viziune a modului de interpretare a teatrului. Limbajul şi lumea lui Caragiale nu permit abateri de la regula teatrului de calitate. Munca de creaţie este una specială, orice cuvânt al lui este de neînlocuit. Faptul că facem acest spectacol după atâta timp şi într-un an special, la 105 ani de la moartea şi 165 de ani de la naşterea lui Caragiale, ne face să fim bucuroşi şi privilegiaţi că avem ocazia să facem această premieră la Bistriţa împreună. Orice renaştere a unei piese de teatru este un crâmpei de viaţă, iar în scenă viaţa este comprimată de zece ori faţă de cotidian, purificând sufletele.

          Rep.: - Ce ne spuneţi despre actorii care joacă pe scena bistriţeană?

          Dan Tudor: -  Am un mod prorpiu de a-mi selecta prietenii în spectacole. Joc cu oameni cu care-mi place să stau la masă, cu care-mi place să călătoresc, să comunic şi a căror talent poate fi dezvoltat împreună cu regizorul. Şi încă un lucru, nu mă abat de la criteriul de disciplină oricât de bun prieten mi-ar fi.

          Rep.: - Dacă ar fi să facem un bilanţ până la această premieră, sunteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat?

          Dan Tudor: - Emoţiile actorului şi regizorului nu sunt doar până în seara premierei, ci şi după aceea, ceea ce se numeşte responsabilitate. Important este ca lucrurile pe care le prezentăm pe scenă să nu fie egale cu cele de pe stradă, pentru că oamenii ne spun de multe ori, chiar urmărind filme româneşti, că parcă sunt de pe stradă. Firescul scenei presupune altceva. O disciplină şi o rigoare aproape inumane, de aceea, actorul îşi trezeşte pe scenă şi simţurile pe care nu le accesează în viaţa de zi cu zi.

          Rep.: - Cum arată agenda dumneavoastră anul acesta?

          Dan Tudor: - Urmează un lung şir de spectacole. Voi lucra cu Stela Popescu, dar şi cu Maia Morgenstein la Teatrul Evreiesc, apoi premieră la Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, precum şi un turneu în Germania. Ne întreabă oamenii cum reuşit să facem toate aceste lucruri. Simplu. Ele sunt programate şi nu se fac haotic. Dăm pe scenă toată energia de care este nevoie, sacrificând uneori familia, copiii - în cazul meu trei - şi soţia, care mă pupă pe telefon. Dar sunt riscuri asumate şi este minunat că facem această meserie sublimă care ne ţine tot timpul departe de răutăţi şi ne purifică chiar şi pe noi de tot ce înseamnă jocuri cotidiene şi politice.

          Rep.: - Vom avea şi alte surprize pentru spectatorii bistriţeni?

          Dan Tudor: -  Legătura noastră devine, pe zi ce trece, serioasă şi puternică şi ne-am dori ca pe viitor spectatorii să-i spună domnului Cosma că vor să revadă piesele regizate de Dan Tudor. Asta ar însemna că ne apreciază şi se bucură de ceea ce facem noi. Lucrăm continuu de dimineaţa până seara, şi chiar în timpul nopţii, pentru că se spune că artiştii mari ziua se gândesc ei la rol, iar noaptea se gândeşte rolul la ei. Nu este mulţumire mai mare decât ca sala de spectacol să fie plină cu oameni cu care intri în comuniune, pentru că în teatru acest lucru este foarte important. Viaţa actorului se împarte între ultimul spectacol pe care l-a jucat şi următorul pe care-l va juca.

          Rep.: - Un mesaj pentru publicul bistriţean...

          Dan Tudor: -  Să fie sigur că nu minţim şi că încercăm să ne depăşim limitele şi că încercăm ca la întâlnirea de miercuri seara să aducem emoţie.

          Rep.: - Vă mulţumim şi vă urăm mult succes cu Teatrul Profesionist „Liviu Rebreanu”, iar bistriţenii să se bucure alături de dumneavoastră de clipe de neuitat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5