O lecție de jurnalism, o lecție de viață

În „Săptămâna mondială a educației pentru media și informație”, reprezentanți ai grupei de jurnalism și ai cercului de informatică, de la Palatul Copiilor Bistrița, au pornit într-o expediție până la prietenii lor mai avansați în vârstă, dar și în meserie, la redacția ziarului „Răsunetul”. Micii jurnaliști au fost dornici să asculte poveștile captivante ale ziaristului Traian Săsărman – senior editor, de 50 de ani în slujba jurnalismului județean.
Înainte de a începe interviul, elevii au avutparte de un tur al redacției, locul unde ia naștere unul dintre principalele ziare ale județului, „cotidianul bistrițenilor de oriunde”, primind informații despre cum apare ziarul, acestea și sub atenta privire a tehnoredactorului Claudiu Moldoveanu.Expunerea ziaristului Traian Săsărman a început cu istoria ziarului. Acum exact 50 de ani s-au publicat primele file ale „Ecoului”, cel care mai târziu a ajuns să se numească„Răsunetul”, sub inspirația scriitorul nostru bistrițean Andrei Mureșanu, cu creația sa„Un răsunet”. Atunci, lumea chiar suferea de foame de informații, ziarele nu erau așa de răspândite, iar informațiile se preluau greu, nu ca acum, când apăsăm pe un buton și știrile noastre sunt înșirate în fața noastră pe un ecran.
„Răsfoind cartea, simți mirosul de cerneală” – ne-a spus jurnalistul Traian Săsărman, amintindu-și cu bucurie de vremurile când zilnic simțea acest miros. Pasiunea de a scrie poate a pornit de la îndemnul învățătoarei sale, Cornelia Chirtoș, de a avea un carnețel de însemnări zilnice. Ne-a prezentat aspecte din minunata lume de jurnalist. Faptul că te întâlnești cu fel de fel de oameni, că scrii despre ei, că ești la curent cu știrile i se pare fascinant domnului Traian Săsărman. După dânsul, e cea mai frumoasă meserie! Datorită acesteia cunoaște cel puțin un om în fiecare sat al județului. Începutul său de ziarist a fost determinat de relatările trimise către „Ecoul”, din ipostaza de profesor, urmând să fie chemat de Vasile Ilovan la redacție și… angajat. A explicat care sunt secretele unui articol bun, cum trebuie să te documentezi cel puțin din trei surse și alte aspecte interesante ale meseriei de ziarist, oferindu-ne și informații despre tiraj, distribuție, rubrici, colaboratori, suplimentele ziarului, răspunzând cu dezinvoltură tuturor întrebărilor noastre.
Pe finalul întâlnirii, l-am surprins și noi, alături de profesoarele noastre, Ionela-Silvia Nușfelean și Iulia Istrate, cu semne de carte, cu definițiile jurnalistului în viziunea elevilor creativi ai Palatului și cucartoline avândpaspartu de Răsunet șifotografia jurnalistului invitat, surprins în acțiune, toate acestea fiind autografiatede ziaristul Traian Săsărman.Laura Moldovan a confecționat pentru cei din redacție buchete fascinante din frunzele toamnei.
Directorul ziarului „Răsunetul” și-a exprimat bucuria de a fi colaboratori ai cotidianului pe care-l conduce, invitându-ne și-n alte proiecte gestionate de dânsul. Pentru noi, acest gest de încredere înseamnă mult, ne oferă șansa să ne perfecționăm expunerile jurnalistice, să ne confruntăm cu presa adevărată. Doamna secretară Silvia Telcian ne-a întins o masă de sărbătoare.
A fost un eveniment minunat, care ne-a purtat în trecut, ne-a oferit date esențiale pentru activitatea noastră, despre importanța educației pentru media și informație și, bineînțeles, așteptăm să revedem redacția!

Ioana Valea, clasa a VII-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5