O cafea literară la Casina Năsăud

 Aducând în actualitate CASINA, ni se trezesc în memorie multe amintiri şi clipe frumoase petrecute de clasicii noştri, creatori de literatură cu dorinţa de a colabora, de a-şi împărtăşi unii altora gândurile şi impresiile, dorul de România, dorul de unitate şi dorul de poporul român.

     La primele începuturi, CASINA a fost o întâlnire a negustorilor. Treptat, adunarea a evoluat  într-o instituţie de cultură, care a adunat cei mai străluciţi cărturari ai unor localităţi transilvane şi bănăţene, precum Braşov, Timişoara, Beiuş, Oraviţa, Caransebeş, Şimleu Silvaniei, Dej, Vulcan, Abrud, Deva şi Năsăud.

      Aici îşi dădeau întâlnire scriitori, protopopi, avocaţi, judecători, oameni de aleasă cultură ca de exemplu George Bariţiu, Iacob Mureşianu, Andrei Mureşianu şi mai apoi fiii lor întorşi de la studii din Viena sau alte oraşe europene.

   La împlinirea centenarului înfiinţării Casinei române braşovene, în anul 1935, istoricii braşoveni au scos o monografie a acestei instituţii cu multe ilustraţii, documente şi studii. Fostul sediu al Casinei are pe frontispiciu o placă memorială ”In această clădire a luat fiinţă în anul 1835, Societatea Cultural Politică a Românilor Braşoveni Casina Română, care de-a lungul fiinţării sale a adus o importantă contribuţie la lupta pentru unitate naţională. Aici s-au întrunit în 1848 personalităţi de frunte ale vieţii culturale din Ţara Românească şi Moldova: Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Eliade Rădulescu, Christian Tell, Gheorghe Magheru.”

      Casina năsăudeană şi-a redeschis porţile la data de 1 februarie 2017, cu noi proiecte pline de responsabilitate şi respect pentru cei cărora li se adresează. Urmează a doua întâlnire, în ziua de 23  martie 2017, începând cu ora 13, în incinta Muzeului grăniceresc având în program dezbaterea temei ”Literatura umoristică, mijloc de înlăturare a stresului" şi lansarea cărţii cu aceeaşi tematică, în două volume ”Vorbe înţelepte“ de Lucreţia Mititean. Invitatul zilei este profesorul, scriitorul şi umoristul Vasile Găurean din Bistriţa, cărturarul care prin  fapte se plasează în serviciul comunităţii ca un model de viaţă.

    La Casina Năsăud, îşi dau întâlnire cărturari inventivi, dornici de a înlătura stresul şi plictiseala, oameni ce doresc să înveţe şi să descopere mereu frumuseţea cunoaşterii şi totodată oameni cu haz, care înţeleg şi acceptă gluma  ca un efect terapeutic atât pentru creator cât şi pentru cititor,  ca o ţeapă a sufletului spre îndreptarea moravurilor pentru că  prin haz şi veselie, cum spunea Nicolae Iorga,  “îţi strălucesc însuşirile ca frumuseţile naturii în soare”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5