O bucată din vălul Maicii Domnului şi un spin din coroana lui Cristos, la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe Valea Secerului-Feldru

Ion Radu Zăgreanu

De câțiva ani nu am mai fost pe Valea Secerului-Feldru, la biserica de aici, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, păstorită din 1 octombrie 2005 de harnicul și inimosul preot Claudiu Oltean.
Am urcat în 15 august a. c. spre acest lăcaș de cult pe un drum flancat în dreapta de un șir de pruni gemând sub rodul toamnei, sub razele aspre ale soarelui care care anunțau o zi caniculară. Mai sus, la intrare în incinta bisericii, el se continua în stânga cu cele 14 răstigniri pentru stările de la Calea Crucii, acum împodobite cu splendide ștergare țărănești. Mâna de gospodar a preotului localnic, sprijinit de credincioșii săi, de niște persoane binevoitoare, a adăugat în spațiul din jurul bisericii o grotă (tip Lourdes) cu o statuetă a Fecioarei Maria, un altar de vară din lemn pentru desfășurarea în aer liber a liturghiilor.
Am lecturat scurtul istoric al bisericii, expus la intrare și am constatat că jertfele trecutului de clandestinitate ale Bisericii Greco-Catolice au rodit și în acest loc. Până în 1956, preotul Traian Buzilă oficia în secret aici liturghii, în casa familiei Alexandru și Ana Nechiti. Activitatea lui a fost continuată de preoții Eugen Sârbu și Liviu Oțoiu.
După repunerea în libertate a Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică), în 5 septembrie 1993 a fost sfințită această biserică de către IPSS George Guțiu, pe un teren donat de familia Ezechil și Paraschiva Neamț.
În biserica din Valea Secerului se păstrează o bucată din vălul Maicii Domnului, donată de Cardinalul din Milano în anul 1993. Cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din acest an, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Iași a împrumutat spre venerare o relicvă ce conține un spin din coroana lui Cristos. El a aparținut Monseniorului Vladimir Ghika și cu ajutorul acestui spin acesta vindeca pe deținuții bolnavi din închisorile comuniste.
Nu poți să nu asociezi acestei biserici existența, în apropiere, a ,,Muzeului etnografic privat George Nechiti”, credincios de bază al acestui lăcaș de cult, cel care a realizat și cele două, troițe din fața bisericii, sfințite în 26 iunie 2011. Acestea au fost considerentele care m-au determinat să revin pe Valea Secerului Feldru. Îmi răsunau încă în amintire, însuflețitoarele îndemnuri ale profesorului universitar Gavril Scridon (prezent la sfințirea locului pentru această biserică) pentru renașterea BRUR. Peisajul de pe Valea Secerului este copleșitor: cer albastru, dealuri, păduri, case răsfirate, căpițe, pomi.Doar șoseaua șicalea ferată de mai jos îți amintesc că ai descălecat într-o altă realitate pentru câteva ore.
Programul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost divers și bogat. El a debutat vineri 14 august cu ,,Paraclisul Maicii Domnului”, urmat de Sfântul Maslu, Sfânta Liturghie și o procesiune în jurul bisericii. Sâmbătă 15 august s-a început cu sfințirea apei, utrenia, Sfânta Liturghie, procesiune în jurul bisericii, venerarea relicvelor, miruirea.
Din partea Episcopiei de Cluj-Gherla a aprticipat Monseniorul Mihai-Vasile Todea, vicar general. Lui i s-au alăturat protopopii Nicolae Jarda (Rodna), Felician Neagoș (Beclean) și un grup de 14 preoți.

În predica sa Monseniorul Mihai-Vasile Todea a evidențiat semnificația acestei sărbători religioase, a insistat asupra rolului crucial al Fecioarei Maria în viața noastră, menționând: ,,-Prin Fecioara Maria, natura umană este readusă în rai, moartea devine o adormire, o trecere spre veșnicie…Ea ne îndeamnă să ne înscriem în dinamica mântuirii lui Dumnezeu prin iubire…Fecioara Maria este neadormită în rugăciune pentru noi se roagă Fiului său pentru fiecare dintre noi, ca lumea să fie mântuită”. Liturghia a fost urmată de un parastas.
Preotul paroh Claudiu Oltean a mulțumit Monseniorului Mihai-Vasile Todea, celor doi protopopi, preoților concelebranți, studenților teologi, corului de la Parohia ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean, primarului comunei Feldru, Grigore Țiolan, viceprimarului Iacob Sângerzan, consilierilor comunali prezenți și nu în ultimul rând credincioșilor de față. O agapă frățească a încheiat această zi de praznic.
Nu puteam să nu-i fac și o vizită domnului George Nechiti, în amintirea anilor petrecuți în Parva, pentru a mă mai ,,înveșnici” blagian dând mâna cu strămoșii acestor locuriprin vizionarea exponatelor din muzeul său etnografic. De la ,,lecția” spirituală, de pregătire pentru veșnicie, am urcat spre muzeul său pentru a coborî în timp în veșnicia înaintașilor.

Comentarii

17/08/15 00:03
argaseala nicolae

Fiti seriosi nu suntem toti creduli

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5