Numele unui ilustru bistriţean propus pentru a fi purtat de Casa Corpului Didactic

Casa Corpului Didactic a organizat, la Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa, o întâlnire metodică a bibliotecarilor. În cadrul acesteia, a avut loc un simpozion In memoriam George Vasile Raţiu.
În cuvântul său, directorul CDD, Ioan Ioja, a vorbit despre înaintaşul său, George Vasile Raţiu, un director model pentru instituţie, care a rămas alături de aceasta şi de colegii din judeţ şi după pensionare.
Scriitorul Olimpiu Nuşfelean a depănat câteva amintiri despre perioada în care era în aceeaşi instituţie cu George Vasile Raţiu şi despre apropierea acestuia de lumea scrisului, fiind un bun istoric literar al judeţului.
A urmat o conferinţă cu suport video susţinută de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, în care a vorbit despre două dintre monumentele Bistriţei salvate de George Vasile Raţiu. În primul rând, despre „Casa Andrei Mureşanu”, situată pe strada ce poartă numele poetului revoluţionar, la nr. 31. Nu este casa în care s-a născut poetul, acesta fiind pe str. Alba Iulia, acolo unde tatăl lui avea o moară, însă casa a ars, părintele poetului a murit, iar familia s-a mutat ântr-o casă undeva în zona Apollo, iar mai apoi în actuala locaţie. Propunându-se realizarea unui bloc cu trei scări exact în zona Casei memoriale şi aflând despre acest lucru, directorul Casei Corpului Didactic, George Vasile Raţiu, a înaintat o scrisoare către Primăria Bistriţa, în anul 1981, prin care solicita ca acest monument, cu o însemnătate aparte pentru bistriţeni, dar şi pentru cultura românească, să nu fie distrus. Lucru care s-a şi întâmplat, pentru că Primăria a dat până la urmă aprobarea pentru două scări, iar a treia scară ce trebuia să fie chiar în locul casei nu a mai fost construită. Mircea Gelu Buta spune c,ă în momentul în care s-a trimis o scrisoare la Adrian Păunescu, iar acesta s-a interesat de soarta casei, aceasta era deja salvată de către George Vasile Raţiu şi viceprimarul Gheorghe Şanta.
La rândul lui, prezent la eveniment, Gheorghe Şanta a descris amănunţit modul în care a fost salvată această casă: „George Vasile Raţiu ne-a adus detaliile legate de viaţa şi activitatea lui Andrei Mureşanu, pe baza cărora am schimbat schiţa de sistematizare a oraşului Bistriţa, să nu demolăm casa. Deşi Comisia de la Bucureşti a stabilit că vorbim de o casă fără valoare istorică şi arhitecturală, care nu trebuie păstrată, la îndemnul lui George Vasile Raţiu am cerut altă expertiză. În final, l-am rugat pe şeful judeţului, Mihai Marina, să facă tot posibilul să ne ajute să păstrăm casa. A venit alături de mine la casa în care stătea familia Pop Alexandru, care a donat casa statului, însă noi le-am dat o altă casă, pe strada Trandafirilor. În acest timp s-au făcut două grupări în Bistria, una a noastră, care doream să salvăm casa, şi alta care dorea distrugerea casei şi dispariţia urmelor româneşti (...) Pentru a nu dispărea această casă, care era într-o formă avansată de degradare, am hotărât reconstrucţia ei, cu fundaţie de beton, pereţi de cărămidă, o construcţie solidă care să dureze în timp. Trebuie să adăugăm faptul că în ziua în care s-a mutat familia din casă, cineva i- a dat foc, dorind distrugerea ei, probabil cineva dintre oamenii care erau repartizaţi să primească apartament în acea scară, într-o zonă bună a oraşului. Bineînţeles că le-am dat alte repartiţii. (...) George Vasile Raţiu este, deci, cel de care se leagă numele Casei Andrei Mureşanu”, ale cărei chei, după construcţie, le-am dat directorului Muzeului, Gheorghe Marinescu.”
Tot de numele lui George Vasile Raţiu se leagă salvarea primei şcoli româneşti din Bistriţa, situată pe str. Crinilor, lângă blocul ce s-a construit acum, lângă cimitirul românesc, acolo unde a fost şi prima biserică românească. Gheorghe Şanta poveste că şi acolo era un proiect cu blocuri, de acelaşi nivel ca şi cele de vizavi, însă ceea ce s-a reuşit să se salveze atunci este sufocat prin noul Plan Urbanistic Zonal. „Românii din Bistriţa s-au luptat aproape 100 de ani cu magistratul pentru obţinerea unui teren pentru şcoală, iar noi nu ştim să ne păstrăm istoria”, spune Gheorghe Şanta.
Scriitorul Menuţ Maximinian a vorbit despre suplimentul Didactica Nova din ziarul pe care îl conduce, fondat de directorul CCD, George Vasile Raţiu, care este deschis gratuit tuturor dascălilor din judeţ, pentru a-i ajuta la diferite gradaţii, recunoscut la nivel de minister. În acelaşi timp a făcut o radiografie literară a operei lui George Vasile Raţiu.
Profund emoţionată, soţia lui George Vasile Raţiu a vorbit despre căsătoria de 52 de ani cu un om demn, calm, cumpătat, omenos, dar şi cu o disciplină riguroasă, un patriot nemărginit, în acelaşi timp, amintind de proiectele lui, acelea de a crea o colecţie muzeală a scriitorilor din judeţ, pe care a adus-o, începând din anul 1511, de la Tetraevanghelierul din Rusu Bârgăului, până în 1986, cu manuscrise, cărţi vechi, portrete. „Îmi doresc să rămână în memoria dumneavoastră imaginea lui cu fapte bune, a declarat Ana Raţiu.
La eveniment a participat şi colega de clasă şi de bancă a lui George Vasile Raţiu, Floarea Pleş din Năsăud, care a povestit modul în care, împreună, fiind elevi de nota 10, au ajuns la Liceul de Contabilitate din Vatra Dornei, după examenul susţinut la Bistriţa, prin repartiţia ministerului.
Mircea Gelu Buta a propus ca numele Casei Corpului Didactic să fie al celui care a fost unul dintre oamenii importanţi ai municipiului.
Coordonatorul manifestării, bibliotecar Margareta Pop a fost cea care a conturat portretul de final într-o întâlnire în cadrul căreia personalitatea lui George Vasile Raţiu a fost adusă în actualitate.

Comentarii

26/10/17 09:44
Toni

Daca pentru casa memoriala Andrei Muresanu, s-a gasit o solutie de salvare , pentru cladirea de pe strada Crinilor, colt cu strada Cerbului, in care a functionat prima scoala romaneasca din Bistrita, situatia este precara. Mai exact, este vorba despre o adevarata vatra de spiritualitate romaneasca in inima orasului Bistrita ,comparabila (pastrand proportiile) cu muzeul primei scoli romanesti din Scheii Brasovului.
Caci, biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. Acest loc a infruntat vremurile si vremile, scapand si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista, si care dupa multi ani a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare, prin reabilitarea si resfintirea cimitirului. Istoricii spun că în acest cimitir se află şi osemintele fratelui poetului Andrei Mureşanu.
Trebuie spus ca biserica de lemn de pe Crinilor a aparţinut Bisericii Greco-catolice din Bistriţa până în anul 1897 când a fost donată românilor din Lechinţa. Intre timp, in anul 1893 ansamblul fostei manastiri a minoritilor nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărat de Biserica Greco-catolică si astfel credinciosii greco- catolici care pana atunci nu aveau voie sa isi construiasca biserica in cetate au reusit sa aiba o biserica a lor pana in 1948 cand regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi “biserica de la coroana” a fost preluat de către ortodocşi.
Si totusi, pe strada Crinilor trebuie mers mai departe pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui ansamblu muzeal, evocator al primei scoli româneşti de acum mai bine de 250 de ani la Bistrita.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5