Nu uitaţi! 25 iunie – termen limită pentru depunerea declaraţiei de către fermieri

Ordinul ANAF privind venitul din activităţi agricole impuse pe norme de venit a fost publicat în Monitorul Oficial. Reamintim fermierilor bistriţeni că noul termen de depunere al declaraţiei pentru persoanele la care se aplică prevederea este data de 25 iunie 2013.
Au obligaţia de a depune declaratia 221, persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Concret, este vorba despre cei care cultivă cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod o suprafaţă mai mare de două hectare, pentru care se va plăti un impozit de 16%. În cazul celor care cultivă tutun, este vorba de o suprafaţă mai mare de un hectar. Pentru legume de câmp, suprafaţa până la care venitul este neimpozabil este de 0,5 hectare, iar pentru legume cultivate în spaţii protejate suprafaţa este de 0,2 hectare. În cazul leguminoaselor pentru boabe nu se va plăti impozit pentru suprafaţa mai mică de 1,5 hectare. Cei care au pomi pe rod vor fi scutiţi de impozit pentru suprafaţa mai mică de 1,5 hectare, iar cei care cultivă vie pe rod, pentru suprafaţa mai mică de 0,5 hectare. Cultivatorii de flori şi plante ornamentale nu vor fi impozitaţi pentru venitul obţinut pe o suprafaţă sub 0,3 hectare.
În cazul animalelor, păsărilor şi albinelor, declaraţia se depune pentru mai mult de două capete de vaci şi bivoliţe, zece capete de ovine şi caprine, şase porci de îngrăşat, 50 de familii de albine şi 100 de păsări de curte.
Vor intra la impozitare valorile stabilite prin diferenţa între total suprafeţe sau număr de animale deţinute de persoana fizică şi tranşele scutite de impozitare prin lege.
Iată şi un exemplu. “Suprafaţă cultivată cu cereale – 3 ha; 2 ha sunt neimpozabile, iar pentru 1 ha se plătesc 72 de lei (449 lei norma pe hectar x16%).”
***
Potrivit acestei legi, persoanele fizice ce realizeaza venituri din agricultură, respectiv din creşterea animalelor şi cultivarea plantelor, ce au calitate de contribuabil la impozitul pe venit şi achită impozitul în baza transelor de venit, vor depune declaraţia anuală de impozit pe venit la autoritatea fiscală unde sunt arondaţi.
Termenele de plată ale acestui impozi nu au fost modificate: 50% până pe data de 25 octombrie inclusiv; b) 50% până pe data de 15 decembrie inclusiv.

***
La nivelul judeţului nostru, circa 23.000 de fermieri îndeplinesc …criteriile pentru a le fi impozitate veniturile din agricultură. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a derulat o campanie de informare a fermierilor în toate localităţile judeţului, încă din luna mai. Inspectorii de la Fisc au explicat oamenilor nu doar ceea ce prevede legea, ci şi riscurl de a fi amendaţi dacă nu depun această declaraţie 221.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5