Noutăţi în arta fotografică bistriţeană

Este binecunoscută de acum dăruirea cu care profesoara pensionară Margareta Moldovan se apleacă înspre arta fotografică, oferindu-ne 15 albume, care oglindesc aspecte demne de nemurit – despre natură şi frumuseţile ei în diferite anotimpuri, despre viaţa urbană (4), o adevărată istorie a urbei, zugrăvită în imagini scoase cu grijă în momentele cele mai semnificative ale derulării vieţii oraşului.

După o creaţie-album, denumită „Metamorfoze”, în care autoarea îşi etalează talentul pictural-ornamental, dar şi de portretist, creând din colaje pancarte ornamentale sau portrete expresive, ne dă acum un nou album, „Bistriţa-cultural”.

Găsim în volumul „Metamorfoze”, portrete create prin colaj, cu un aspect inedit, acestea fiind realizate din petale de flori, frunze şi alte materiale din natură, uscate şi presate, adevărate minuni ale creaţiei imaginative, care dau o expresie diferită figurilor omeneşti, prinse cu mult simţ artistic. O întreagă psihologie a obrazului feminin, gândurile ascunse într-un zâmbet şăgalnic – sau tristeţea, ori frivolitatea – nevinovăţia copilului sau dragostea maternă, dar şi suferinţa cristică, expresie a jertfei supreme pentru izbăvirea omenirii. Aceste portrete fotografiate (căci aşa s-au păstrat) ar putea sta cu demnitate într-o expoziţie pe pietonal ca să fie văzute de toată lumea dornică de frumosul inedit. Căci arta este şi ea o faţetă a culturii unui popor şi ea are şi o valoare educativă.

În pensie, profesoara Margareta Moldovan îşi exercită vocaţia educativă şi asupra cetăţenilor doritori de artă şi prin munca depusă la alcătuirea a patru volume despre Bistriţa – privită sub diferite aspecte: „Pe urmele vechiului burg”, „Bistriţa, oraş al florilor”, „Anotimpuri bistriţene” şi „Bistriţa cultural”.

Aşa scriam într-un trecut oarecare, un articol pe care nu l-am mai publicat. Dar mai deunăzi, în preajmă de sărbătoare, iată că primesc un nou album despre 26 din localităţile săteşti sau orăşeneşti bistriţene. Albumul „Bistriţa-Năsăud, (V) tot pe drum, pe drum…” ne vorbeşte în imagini de un colorit vioi, despre tot ceea ce au mai frumos aceste aşezări, pe care autoarea-fotograf le-a înregistrat pe peliculă spre nemurire.

În introducere, autoarea-fotograf ne spune: „Pitorescul locurilor şi valoroasele monumente istorice, de artă şi arhitectură, originalitatea creaţiei noastre populare, conferă judeţului Bistriţa-Năsăud reale valenţa turistice (…). Dar NATURA, „maestrul tuturor maeştrilor” (J. W. Goethe) rămâne „mută” şi chiar dezolantă, dacă omul nu o face să vorbească fără a o pângări (…). În zece ani de drumeţie (2000-2010) am reuşit să parcurg peste 4500 de km, în căutare de inedit, frumuseţe şi linişte.

Şi pot să mărturisesc acum că sunt o „părticică” din tot ce am văzut, că drumul pe care ne duce „dorul-dor” „mai are prelungire” în ceea ce acumulăm cu răbdare, încredere şi bucurie, alcătuindu-ne, îmbogăţindu-ne, definindu-ne…

Deşi „într-o călătoria e mult până ajungi la POARTĂ” (Terentius).

Aceasta este Margareta Moldovan în noua sa ipostază!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5