De peste ocean

Năsăudeni la Ziua Americii

Am participat, în data de 4 iulie 2012 la Ziua Americii, zi care celebrează declaraţia de independenţă din anul 1776.
Ziua de 4 iulie a fost o zi a bucuriei, o zi încărcată de manifestări de toate genurile cu zeci de mii de participanţi, în majoritatea lor cu steguleţul american în mâini sau la bordul maşinii. De fapt, steagul american este arborat permanent ca un semn al respectului pentru ţara ce găzduieşte o lume atât de diversificată, unde fiecare locuitor se simte obligat să facă câte ceva pentru ţara care l-a adoptat temporar sau definitiv. Ca dovadă, munca pe bază de voluntariat atât în instituţiile de învăţământ cât şi în mediul social este o onoare, iar în instituţiile educative, în şcoli şi facultăţi, este ca un obiect de studiu.
Am făcut popas în oraşul Bellevue, în Bellevue Downtown Park, unde pe scena din aer liber au evoluat de la scamatori şi jongleri până la cei mai apreciaţi tineri instrumentişti şi vocali, interpreţi de muzica country. Aici s-au adunat peste 60 de mii de americani de toate vârstele printre care şi un număr mare de copii cu steguleţe în mâini. Pe iarba curată şi bine întreţinută, s-au aşezat grupuri de americani ce serveau diferite bunătăţi expuse pe tarabele situate în împrejurimi, care aveau lângă ei, înfipt în pământ, steguleţul american. Participanţii se serveau cu de toate în afară de ţigări şi băuturi alcoolice care sunt interzise cu desăvârşire în parcurile de odihnă din America.
Pe toată această suprafaţă de teren, nu a rămas nicio hârtie, coşuleţ, sticluţă, sau resturi de mâncare aruncate la întâmplare. Fiecare participant, copil, tânăr sau vârstnic, ştie să se comporte civilizat având imprimată în suflet starea de frumuseţe a locului în care vieţuieşte, dovedind un înalt grad de conştiinţă civică. La închiderea manifestărilor câmpul a rămas curat ca la început, nefiind nevoie de oameni pentru curăţenie.
Dintre mâncărurile expuse, succes a avut porumbul fiert, unde se stătea la coadă cu toate că era la preţul de 4 dolari bucata. Am cumpărat şi noi 3 bucăţi cu 12 dolari (cât o miertă de mălai din Năsăud).
În această mare de oameni, o minge cu viteză s-a îndreptat spre mine care stăteam liniştit pe o bancă, făcându-mi praf ochelarii. Cu cine să mă lupt? Am rămas de pagubă şi urmează să fac o vizită la OPTICA cu câteva zeci de dolari. Desigur, acel copilandru american, african sau asiatic nu a făcut aceasta cu voie ci dintr-o pură întâmplare. Şi-a cerut mii de scuze. Eu l-am iertat.
După masă lumea a admirat o demonstraţie aviatică, cu avioane militare, iar la ora 22 s-a desfăşurat o seară de basm cu artificii.
Am admirat şi cursa ciclistă cu participare a sute de tineri, plecând din oraşul Olympia. Am sesizat respectul ce-l acordă americanii oamenilor de ordine, poliţiştilor. Atât pietonii, cât şi şoferii nu făceau un pas contrar semnelor poliţistului. Mii de maşini s-au încadrat de minune în trafic cu calm, răbdare şi bun simţ. Poliţiştii, pompierii, cadrele de la ambulanţe stăteau de vorbă cu oamenii, dădeau interviuri şi se făcea coadă de către copii şi alţi curioşi spre a vizita interiorul maşinilor şi modul de intervenţie. Interviuri dădeau şi jurnaliştii şi redactorii de la posturile radio şi TV.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5