Năsăud. Proiectele pentru fântâna arteziană şi cele două capele mortuare, finalizate. Anul acesta va începe execuţia

Proiectele tehnice pentru amenajarea fântânii arteziene din centrul civic al oraşului Năsăud şi a celor două capele mortuare din Luşca şi Liviu Rebreanu sunt aproape finalizate. Acestea vor fi depuse, spre aprobare, la AFIR, iar ulterior se va putea trece la desemnarea firmelor care vor executa lucrările propriu-zise.

Sper ca în aceste zile, până vineri, să fie gata şi proiectele pentru cele două capele din cartiere şi cel pentru fântâna arteziană, asta pentru a putea ulterior da drumul la execuţia lucrărilor. Cele trei proiecte sunt finanţate în cadrul PNDR 2014-2020, prin GAL Ţara Năsăudului”, ”, a precizat primarul Mircea Romocea.

Două construcţii pentru ceremonii funerare, în cartierele Liviu Rebreanu şi Luşca,  fac parte din programul de investiţii, fiecare în valoare de aproximativ 120.000 euro, din care 80.000 fonduri nerambursabile şi 40.000 euro reprezintă cofinanţarea din partea comunităţii. Cele două construcţii vor fi realizate astfel încât să asigure condiţii decente pentru acest tip de servicii, conform normelor sanitare în domeniu. Mai mult, odată cu darea în funcţiune a celor două obiective vor fi create şi două noi locuri de muncă, condiţie prevăzută ca şi obligativitate în Ghidul finanţatorului. În fiecare capelă vor fi câte o sală de ceremonii pentru oficierea slujbelor de înmormântare, plus o terasă la intrare, un hol de acces, o „cameră frig”, grup sanitar şi birou administrativ.

          De asemenea, tot prin GAL Ţara Năsăudului este  implementat şi un proiect care vizează modernizarea fântânii arteziene din zona centrală a oraşului, vizavi de clădirea Primăriei. Proiectul are o valoare de circa 45.000 euro, cu cofinanţare de 15.000 euro de la bugetul local. Întreaga arhitectură a actualei fântâni va fi modificată, cu moderne jocuri de lumini, jocuri de apă, dar şi un fundal sonor ce va completa imaginea vizuală a obiectivului. Noua fântână va avea două linii perimetrale, cu câte 20 de jeturi de apă pe fiecare latură, luminate cu bandă led, la care se mai adaugă o linie centrală, cu câte 20 de jeturi verticale, cu o înălţime de maximum 3 m. Ca element de noutate, fântâna va beneficia şi de un senzor de vânt pentru reducerea înălţimii jeturilor de apă, dar şi de un senzor de ploaie care va opri automat funcţionarea. Odată reabilitată, fântâna din parcul central al oraşului va deveni un punct de atracţie în spaţiul urban, dar şi o sursă de răcorire în timpul verii, când temperaturile ambientale cresc foarte mult.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5