Muzeul Grăniceresc din Năsăud, legătură spirituală dintre generații

Un loc mai potrivit pentru punerea în operă a unui proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean sub genericul – TÂRGUL DE OFERTE EDUCAȚIONALE „ALTERNATIVE DE VACANȚĂ” nici că se putea găsi altul decât Muzeul Grăniceresc din Năsăud.
Astfel, în data de 22 iunie 2016, în organizarea Clubului Copiilor din Năsăud, dir. Dorina Buia, având alături întreg personalul de la Club: profesorii: Simona Zinveliu – dans modern, Maria Gonda – literatură, teatru, Mircea Mihalache Gava – pictură și maiștrii instructori Emil Ureche – construcții machete și Vasile Mutu – karting, șah, etc., au gândit, s-au ambiționat și au pus în practică o strategie perfectă, care a condus la realizarea unei activități de neuitat, la care au participat sute de copii de la Școlile năsăudene începând cu cei din clasa IV-a însoțiți de profesorii îndrumători: Mariana Mureșan, Ionela Bidică, Adela Mureșan, Kovacs Anuța, Ioana Cira, Crina Butzi și Laura Pop.
La reușita evenimentului s-au implicat și următorii colaboratori:
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Năsăud prin dir.prof. Gabriela Onul și Cristina Olteanu;
S.C. Vitalia - Servicii pentru Mediu, tratarea deșeurilor Tărpiu prin șef serviciu ing. Tincuța Purel;
Asociațiunea ASTRA Năsăud, prin ec. Floarea Pleș – președinta Cercului Astra oraș, în virtutea parteneriatului de colaborare privind activitățile cultural-artistice și educative;
Muzeul Grăniceresc Năsăud, dir. dr. Lucian Vaida cu personalul de care dispune.
Împreună au făcut posibilă înfrumusețarea teraselor și holurile muzeului cu expoziții de obiecte și lucrări de artă, creatori fiind elevii care frecventează Clubul copiilor: machete, pictură și jocuri sportive – șah, la care copiii s-au încumetat să mute piese sub supravegherea maiștrilor instructori.
Apoi, panouri și expoziții cu pliante și broșuri turistice, cărți, cataloage, albume și proiecte referitoare la Mediu și recuperarea deșeurilor, un panou al ASTREI cu fotografii și programe privind realizările comune cu Copiii de la Club și copiii de peste Prut-Republica Moldova organizați în Tabăra Internațională „Acasă la noi” și sprijinul acordat de Despărțământul Astra Năsăud elevilor, prin atribuirea de premii celor care încheie anul școlar cu media cea mai mare.
Așa au fost întâmpinați copiii la Muzeu, fiind introduși în lumea curiozităților, a cunoașterii, a creativității, a frumuseții și importanța locului unde au fost aduși, la Muzeul Grăniceresc în care istoria vorbește și parcă vitejia și faptele strămoșilor noștri sunt la ele acasă.
Au început apoi întrebările copiilor, la care profesorii îndrumători de abia răzbeau să dea răspunsuri, și să-i supravegheze în zburdărnicia lor, împânzind curtea mică a Muzeului unde s-a format un covor imens de flori a tinerei generații, așezați între Casa tradițională de lemn cu cerdac din zona Năsăudului și Muzeul propriu-zis, fosta cazarmă grănicerească în care s-a pecetluit istoria.
Din program a urmat apoi partea artistică, cu desfășurare în curtea Muzeului, susținută de trupa de teatru și dans sportiv formate din copii care sunt pregătiți în cadrul Clubului de către prof. Maria Gonda și Simona Zinveliu.
Veselia s-a încins, participanții la acest eveniment, cu mic cu mare, au jucat și au cântat, au trăit la unison sentimentul împlinirii, a frumuseții și speranței, a dragostei de viață, realizându-se legătura spirituală dintre generații, în acord absolut a cunoașterii trecutului prin ceea ce a pus la dispoziție Muzeul și ceea ce viitorul oferă.
La încheiere, copiii au fost răsplătiți de organizatori cu sucuri și dulciuri.

Floare Pleș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5