Mulți ani, Mircea Daroşi !

Ioan Seni

Născut la Nepos, într-un februarie geros al anului 1947, va evolua ca orice copil de la țară, atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui, descoperind de timpuriu farmecul vieții de la sat, o viață în care de la bunici sau străbunici puteai prelua multă înțelepciune din doza lor de experiență, de la preoții și dascălii satului puteai prelua interesul pentru învățătură și performanță în viață, de la copiii sau tinerii satului puteai prelua vigoarea tinereții, promovarea tradițiilor și a folclorului local, atât de bine reprezentat la hora satului prin cântec, joc și voie bună. Toate aceste aspecte le va promova în scrierile sale mai târziu, mai ales după absolvirea Universității, Facultatea de Filologie când își va dedica cea mai mare parte din timpul liber, cercetării în profunzime a vieții satului, reușind să lase posterității monografiile satelor Parva și Nepos, monografiile bisericilor și școlilor din aceste localități. Nu i-au scăpat nici personalitățile acestor localități, abordându-le viața și activitatea, mai cu seamă opera scrisă peste care, din neglijența autorităților, se așează nemilos praful uitării. Așa au ajuns să fie cunoscuți mai bine, universitarii Vasile Scurtu și Gavril Istrate, Pavel Tofan și Ioan Lup, sau mai nou, distinsul actor de teatru din Timișoara, originar din Parva. Efortul acestor reușite a fost tratat cu recunoștință de edilii celor două localități prin oferirea titlului de Cetățean de onoare al comunelor respective.
Talentul și puterea de creație i-au permis să abordeze cu ușurință diverse genuri literare, precum poezia, eseul, reportajul, proza scurtă, fiind un preferat al multor ziare, reviste și antologii, atât în județul nostru, cât și-n afara acestuia. Este un colaborator statornic al cotidianului „Răsunetul”, acordându-i-se atenție și-n „Răsunetul cultural”. Abordează cu ușurință subiecte de literatură, istorie, religie, pedagogie, folclor și mai nou, poezie, fiind o prezență plăcută în ședințele de lucru ale Cenaclului clujean „Artus Silvestri”, ale Cafenelei literare a Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud, fiind un colaborator respectat al revistelor „Claviaturi” – Brașov, „Vatra Veche” – Tg. Mureș, „Revista română” – Iași, „Agora” – Cluj-Napoca, „Cuibul visurilor” – Maieru, „Cetatea Rodnei” – Rodna. În calitate de președinte al Secțiunii literare a Despărțământului ASTRA Năsăud stimulează ședințele literare, colaborând la revistele ASTRA din Dej, Blaj, Orăștie, Cluj-Napoca. Este redactorul șef al revistei „ASTRA Năsăudeană”, ajunsă la numărul 8(34)/2016, răspunzând împreună cu directorul revistei de calitatea articolelor publicate, de menținerea relațiilor de încredere cu colaboratorii statornici, de atragerea unor noi colaboratori valoroși. Din păcate, numărul de exemplare nu satisface niciodată cererea la nivelul despărțământului năsăudean și al colaboratorilor săi.
Pentru a-l cunoaște mai bine pe Mircea Daroși e bine să-l vedem exprimându-se în versuri: „Am trecut de toamnă şi-au plecat cocorii/ Merele din suflet mi s-au scuturat,/ Picură din ceruri liniştea şi norii/ Şi-mi inundă clipa gândului curat.// Ploaia de cuvinte se revarsă-n mine/ Să-mi aprindă focul primelor iubiri,/ Dar sunt prea departe clipele senine/ Şi trăiesc cu ele doar din amintiri.// Într-un lan de vise, azi îmi caut zborul,/ Dar mă pierd în valul zilelor târzii,/ Răscolindu-mi taina inimii şi dorul/ Şi le pun în ritmul blândei poezii.// (Nostalgie, din „Nisipul clepsidrei”, 2015). Tot Domnia Sa dă un răspuns retoric sensului vieții: ,,Ce sens are viaţa/ Şi care-i taina ei ?/ E prea sărac cuvântul/ S-o prindă în idei’’// (Sens ). Îmi place respectful ce-l dedică bătrânilor: ,,Lăsaţi bătrânii să vorbească/ Să spună lumii tot ce vor/ Trecutul lor e o comoară/ De amintiri şi punţi de dor’’ (Indemn).
Mulți ani, Domnule Mircea Daroși și-mpreună cu soția Rodica: „Să trăiți în fericire/ Ani o sută și mai bine/ De noroc și sănătate/ Pururea să aveți parte.//

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5