Monografia în imagini a vechii Vărări, în mediul virtual

Pr. Bogdan Ivanov

Salutăm apariţia în mediul virtual a Monografiei în imagini a vechii Vărări publicată pe blogul http://vararea.wordpress.com/.
Memoria nu este doar un reflex al inteligenţei, ci este efortul recunoştinţei fără de trecutul care ne defineşte ca persoane, dar mai ales grija faţă de viitorul ale cărui temelii sunt în mâinile noastre. Memoria învie oameni peste care istoria a aşternut uitări, readuce la lumină locuri asupra cărora a vegheat doar Dumnezeu şi mai puţin istoria, care a ales doar ce crede de cuviinţă să transmită mai departe viitorului. Dar memoria rămâne spaţiul în care neuitarea omului se întâlneşte cu neuitarea lui Dumnezeu, într-un necurmat timp al învierii. Nu întâmplător se spunea că memoria este paradisul din care nu putem fi izgoniţi şi în care ne regăsim rădăcinile, drumul şi dorinţa de a merge mai departe în istorie şi puterea de a nu uita niciodată cine suntem. De aceea reconstituirea istoriei unor oameni şi locuri din trecut şi orice recurs la memorie este în primul rând un gest de recunoştinţă, dar şi o faptă bună făcută de dragul unor oameni şi timpuri care sunt de acum în grija lui Dumnezeu.
În acest univers de vie recunoştinţă se înscrie şi efortul lăudabil al Părintelui Vasile Rus, din parohia Nepos, care a readus la viaţă, într-o foarte bogată monografie în imagini, o lume de oameni harnici şi credincioşi din Vărarea Veche. Din curiozităţi şi descoperiri, părintele Vasile a reconstruit fragmente din viaţa acestei importante comunităţi de pe valea Someşului în toată complexitatea ei, pornind de la istoria şi locurile acestei vetre româneşti, continuând cu evenimentele care i-au marcat istoria sacră şi profană, dar şi cu familiile, preoţii, dascălii, militarii, oamenii şi copiii care au umplut cu viaţă acest spaţiu. O secţiune importantă, care dă şi mai mare valoare acestei monografii în imagini este cea dedicată ocupaţiilor oamenilor din zonă, precum oieritul, vânătoarea, tăiatul lemnelor sau prăşitul, toate în documente fotografice de primă valoare.
Dincolo de valoarea istorică a acestei monografii, care adună imagini provenite din diferite colecţii particulare sau publice, şi care ne arată că lumea rurală avea conştiinţa memoriei, acest demers singular în peisajul virtual este o invitaţie deschisă, pe care Părintele Vasile Rus ne-o face la neuitare şi la descoperirea de oameni şi locuri în care simplitatea şi curăţia era norma vieţii de zi cu zi.

...................
Citiţi ediţia print

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5