Monica Săsărman: Judeţul are de suferit la capitolul dezvoltare, în urma Legii bugetului pe 2015. Preşedintele Moldovan: Dacă mă întreba cineva, mă declaram împotrivă

Consilierul judeţean liberal Monica Săsărman l-a interpelat, în şedinţa ordinară, pe preşedintele Consiliului Judeţean  pe tema Legii bugetului de stat pentru anul 2015 şi a hotărârii de Guvern prin care s-au alocat sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

“În baza art. 102 din legea administraţiei publice locale, v-a fost conferită calitatea de reprezentant al judeţului în relaţie cu celelalte autorităţi publice.

         În această calitate, domnule preşedinte, vă întreb care a fost punctul de vedere al judeţului exprimat pe marginea Legii bugetului de stat aferentă anului 2015, dacă aţi orgaizat o consultare inainte de aprobarea acestei legi cu unităţile administrative-teritoriale, dacă aţi făcut o simulare, astfel încât să vedeţi dacă această lege este una corectă sau nu şi dacă afectează dezvoltarea judeţului. Dacă nu aţi făcut aceste lucruri, atunci va trebui să reparaţi, pentru că judeţul nostru, urmare a Legii bugetului pe 2015 are de suferit la capitolul dezvoltare. Ce soluţii aveţi în calitate de edil al judeţului pentru a complini lipsa de dezvoltare a comunelor care au fost defavorizate la capitolul dezvoltare de această lege propusă şi votată de colegii dumneavostră de la Putere?”, a precizat consilierul Săsărman.

         Aceasta i-a recomandat preşedintelui CJ BN ca la întâlnirea cu preşedinţii celorlalte foruri să propună modificarea hotărârii de Guvern cu privire la particularizarea acelor criteria în baza cărora s-au alocat sumele. “Aşa se rezolvă mai repede, pentru că majoritatea autorităţilor administrativ-teritoriale care au prejudiciate au intrat déjà în procedură prealabilă cu Administraţia Finanţelor Publice, dar s-ar putea rezolva înainte de a se ajunge în contencios”, a sugerat Monica Săsărman.

 

***

         De cealaltă parte, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, a menţionat că nu a primit nicio solicitare pentru a dezbate această nouă formulă bugetară.

         “Am aflat de amendamentul făcut la lege, în Comisia de buget-finanţe, atunci când s-a dezbătut bugetul. Am făcut demersurile necesare, am solicitat Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene o discuţie pe această temă, joi după-amiază avem o reuniune şi voi ridica această problemă, însă, în momentul de faţă, din răspunsurile verbale pe care le-am primit, am înţeles că în prima etapă s-a avut în vedere asigurarea resurselor necesare pentru funcţionare, iar în următoarea etapă mai sunt două tipuri de sume, pentru cofinanţarea proiectelor şi pentru dezvoltare”, a răspuns Radu Moldovan.

         Preşedintele CJ a ţinut să menţioneze că inclusive liberalii au apreciat şi votat acest amendament prin care au fost favorizate comunele sărace. “Este pentru prima dată când se face dreptate comunelor sarace" - Constantin Dascălu, deputat PNL, justificând votul PNL pentru buget. "Noua regulă asigura funcționarea tuturor unităților administrativ teritoriale. Vechea formulă era ineficientă, depindea de pixul preşedintelui de consiliu judeţean" - Gheorghe Dragomir, deputat PNL, justificând votul în Comisia de buget- finanțe”, a punctat, politic, Radu Moldovan.

         În opinia preşedintelui CJ, eliminarea forului judeţean din împărţirea banilor este “o greşeală”, iar dacă ar fi fost consultat pe acestaă formulă bugetară s-ar fi declarat “împotrivă”.

“În momentul de faţă, eu cred, e poziţia mea personală, nu am dezbătut-o nici în structura administrativă, nici cu grupul de consilieri care susţine majoritatea, eu cred că exaltarea unor parlamentari de a scoate din ecuaţie plenul Consiliului Judeţean în echilibrarea bugetelor locale este o greşeală. Dar nu sunt parlamentar şi nu putem face legi la Consiliul Judeţean. Sunt de acord că e un lucru binevenit, şi comune ca Runcu Salvei, Silivaş, Miceşti, Budeşti, Milaş sau alte comune au primit în jur de un million de lei suplimentar de la buget, e un lucru extraordinar. La fel, e foarte adevărat că alte comune de pe Valea Bârgăului, parte de pe Valea Ilvelor, Lechinţa, Teaca, Şieu-Măgheruş şi altele, în momentul de faţă au probleme cu funcţionarea, cum e Lechinţa, au probleme cu cofinanţarea proiectelor pentru dezvoltare.

         În concluzie, dacă m-ar fi întrebat cineva despre acest subiect, mă declaram împotrivă şi o fac acum”, a declarat Moldovan.

         Potrivit preşedintelui Moldovan, plenul Consiliului Judeţean ar fi putut analiza mai bine unde este nevoie de echilibrarea bugetelor locale, pentru că “doar o simplă formulă matematică poate produce şi greşeli”.

         “Am purtat discuţii cu toţi colegii primari, le-am ascultat poziţiile, le-am cerut să le formuleze şi în scris, şi voi fi unul dintre susţinătorii poziţiei primarilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, indiferent de culoarea lor politică. Ţinând cont de dezvoltare, vă asigurăm că facem toate eforturile şi, şi pentru cei care nu vor să vadă, se întâmplă lucruri în judeţul Bistriţa-Năsăud, ele vor continua chiar într-un ritm mai alert în 2015 şi vom susţine proiecte de dezvoltare a comunităţilor din judeţ, indiferent de culoarea politică a primarilor”, a precizat şeful CJ.

         Acesta a dat ca exemplu intervenţia la Guvern pentru comuna Lunca Ilvei, astfel ca aceasta să recupereze 3 milioane lei, din fonduri europene, pentru investiţia în reţeaua de alimentare cu apă. De asemenea, pentru Rebrişoara s-au făcut demersuri pentru achitarea datoriei de 2,8 milioane euro.

         Una peste alta, la reuniunea UNCJR se va pune problema modului în care au fost alocaţi bani, în acest an, pentru comunităţile locale. La noi în judeţ, unii nu se pot plânge, şi nici nu o fac, alţii au văzut 0 lei şi au motive să reclame acest lucru.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5