Momente unice, în Anul Centenarului, la Rebra. Cetăţenii de Onoare, cinstiţi de administraţia locală. Ansamblul „Doina Rebrei”, subiect de carte

Ţinut de legendă al judeţului nostru, în care tradiţia este păstrată ca un testament viu şi aşezată în icoana vie a satului, alături de cinste, omenie, respect, onoare, demnitate, Rebra a îmbrăcat straie de sărbătoare.
Consiliul Local şi Primăria comunei Rebra, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a organizeazat, la Căminul Cultural din Rebra, un eveniment deosebit. Primarul comunei, Ştefan Danci, a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al comunei pentru şapte personalităţi care de-a lungul vremii au făcut cinste comunităţii. Astfel, devin Cetăţeni de Onoare Liliana Elisabeta Preda - preşedintele Tribunalului Bistriţa-Năsăud, medicul chirurg Ioan Şimon - de la Spitalul Universitar CFR Cluj, prof. univ. dr. Nicolae Marcoe – de la Univeristatea din Iaşi şi scriitorul Mircea Daroşi. De asemenea, sunt acordate trei titluri post-mortem pentru scriitorul Dumitru Varvari, foştii directori de şcoală Gheorghe Sava şi Vasile Bîrte, în aplauzele unei săli arhipline. În mesajul lor Cetăţenii de Onoare au spus că vor purta cu cinste în inima lor această înaltă distincţie.
A urmat lansarea volumului „Ansamblul folcloric Doina Rebrei – mesager al valorilor tradiţionale”, apărut la editura”Ecou Transilvan” şi scris de prof. Mircea Daroşi şi Vasile Călini – secretarul comunei şi coordonatorul ansamblului. Volumul oglindeşte pagini de cultură şi tradiţie de pe Valea Rebrei, având în centru performanţele acestui ansamblu deosebit.
Printre cei care au vorbit despre însemnătatea sărbătorii s-au aflat senatorul Ioan Simionca (mereu alături de Ansamblul de aici), prof. Nicolae Gălăţean, cel care a sprijinit reînfiinţarea ansamblului, drd. Smaranda Mureşan – şef Serviciu Cultură Tradiţională CJC, preotul Teodor Nedelea şi prof. Viorel Rus, Cetăţeni de Onoare ai comunei, părintele paroh Doru Plăian, stareţul Chiril al Mănăstirii „Petru şi Pavel”, reprezentanţii Astra Năsăud (Ioan Seni, Floarea Pleş, Ioan şi Lucreţia Mititean), prof. Gheorghe Pleş şi mulţi alţii.
Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Menuţ Maximinian, realizator emisiuni radio-tv, care a avut cuvinte alese pentru fiecare moment în parte.
Spectacolul folcloric oferit de generaţiile de artişti, oferirea de diplome pentru fiecare în parte, a încununat sărbătoarea. O zi deosebită în care Căminul Cultural s-a luminat atât de frumuseţea chipurilor oamenilor, cât şi de tăria cuvintelor ce s-au rostit aici, sufletele vibrând pe acelaşi ritm al bucuriei de a fi rebrean.
O manifestare reuşită, pentru care merită felicitări primarul Ştefan Danci, Consiliul Local, colectivul Primăriei şi toţi oamenii de bine care şi-au dat mâna pentru ca în Căminul Cultural să fie un eveniment demn de aşezat în Cartea de Aur a comunei, în anul Centenarului Marii Uniri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5