Mobilitate în cadrul proiectului UNESCO Heritage. Echipa de la “Liviu Rebreanu”, la Istanbul

Raluca-Georgia Diugan, CNLR

În săptămâna 27 aprilie – 1 mai, o echipă formată din patru elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița a luat parte la o serie de activități în timpul mobilității în Istanbul (Turcia), din cadrul proiectului Erasmus+ Unesco Heritage.

Elevii Mihaela-Claudia Pop, Raluca-Georgia Diugan, Alexandru Pațiu și Ioan Emanuel Gabriel Țolca, au fost însoțiți de domnul director al C.N.L.R., Constantin Rus, și de coordonatoarea de proiect, Alina Gîmbuță. Alături de aceștia au fost prezente grupe de elevi și profesori din Republica Cehă, Croația, Portugalia, Grecia și, bineînțeles, Turcia.
Mobilitatea a constat atât în activități nonformale organizate la școala parteneră – Hasan Șadoglu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Istanbul – cât și în vizite la marile obiective turistice, înscrise în patrimoniul UNESCO, din Istanbul. În ceea ce privește prima categorie, elevii, dar și profesorii, au participat la workshop-ul „Hărți interactive”, au „absolvit” un curs teoretic și practic de tehnică Ebru (tehnică de pictat pe apă care face parte din patrimoniul cultural al Turciei), și, totodată, au avut parte de momente pline de tensiune, dar și de distracție, în timpul jocului ”Escape”.

Sesiunile de învățare au continuat cu vizite la Palatul Dolmabahce, Palatul Beylerbeyi, Muzeul Hagia Sophia, Moscheea Sultanahmet („Moscheea Albastră”) și Moscheea Suleymanyie („Moscheea lui Suleiman”), Hipodromul din Istanbul, Palatul Top Kapi, Muzeul „Panorama 1453”, și, nu în ultimul rând, cu admirarea Turciei în miniatură, în timpul vizitei la „Miniaturk”. Nu au lipsit însă momentele de relaxare, plimbarea cu vaporul pe Bosfor și cumpărăturile în Marele Bazar fiind două dintre acestea.

Săptămâna de activități s-a încheiat în mai, zi de sărbătoare pentru Turcia (și nu numai), cu prilejul căreia s-a organizat un festival al tradiției la școala gazdă. Musafirii, printre care și echipa României, au avut șansa de a vedea costume tradiționale turcești, au ascultat și au dansat pe muzică din aceeași categorie, și au gustat din cele peste 200 de feluri de mâncare tradițională pregătită de către părinții elevilor Liceului Tehnic și Vocațional „Hasan Șadoglu” din Istanbul.

Mobilitatea din Turcia s-a dovedit a fi o adevărată ocazie de cunoaștere a unei noi culturi și istorii, de relaționare și dezvoltare personală și a abilităților participanților, astfel că proiectul și-a atins obiectivele cu succes.

Mihaela Pop ne împărtășește o mică parte din gândurile ei: „Mobilitatea din Turcia a reprezentat o experiență total nouă pentru mine, a fost ceva diferit față de tot ce am văzut și am trăit până acum. Am avut șansa să descopăr o mulțime de lucruri și o cultură față de care am fost, poate, uneori, reticientă (din cauza orelor de Istorie). Proiectul în sine a însemnat un pas în dezvoltarea mea personală deoarece, fiind pusă în situația de a experimenta diversitatea culturală, am învățat să fiu mult mai tolerantă și mai deschisă la nou.”

Proiectul Erasmus+ Unesco Heritage a fost câștigat în 2014 de către Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Alte mobilități au fost cele făcute în Republica Cehă, în decembrie anul trecut, și cea de la noi, când elevi și profesori străini au venit în România. În săptămâna 11 mai – 15 mai are loc cea de-a patra deplasare în Italia, la Institutul de Educație Superioară „Castelnovo ne Monti”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5