Mituri despre VPN-uri si de ce sa nu le crezi

Folosirea unui VPN aduce o multime de avantaje, conectarea la un server care sa intermedieze conexiunea la internet reusind sa ofere anonimat si sa aduca o doza in plus de siguranta. Totusi, odata ce numarul de servicii VPN s-a inmultit, s-au inmultit si miturile despre acestea.

Iata care sunt cele mai populare mituri despre VPN si de ce nu merita sa fie crezute.

Mit 1. Au nevoie de un server VPN doar cei care au ceva de ascuns. Multi considera ca atata vreme cat nu fac nimic ilegal pe internet, VPN-ul este inutile. Totusi, un astfel de serviciu poate sa faca foarte multe lucruri care sa creasca siguranta online, cum ar fi criptarea canalelor de comunicare.

Mit 2. VPN-ul poate sa scada viteza de internet. Conform celor de la RedaktionsTest.net, foarte multi oameni considera ca un serviciu VPN duce la scaderea vitezei de download. In anumite cazuri poate sa fie adevarat, insa daca se apeleaza la servicii precum, viteza poate chiar sa creasca. Este important sa se plateasca pentru servicii si sa se evite VPN-urile gratuite.

Mit 3. Folosirea unui VPN permite orice tip de activitate online. Nu este chiar asa. Un VPN nu ofera o siguranta totala si nu poate proteja impotriva tentativelor de phishing sau impotriva malware-ului. Este necesara, asadar, o metoda de siguranta precum un antivirus.

Mit 4. Orice VPN face acelasi lucru. Este cea mai mare greseala pe care o poate face un utilizator sa creada ca toate VPN-urile sunt la fel. La fel ca la orice alt serviciu, unele sunt mai bune, altele mai putin bune. Diferenta poate fi data de protocoalele pe care le ofera, de functionalitatile pe care le asigura utilizatorilor si de comunicarea cu clientii. Un serviciu bun, spre exemplu, poate sa ofere un VPN-Client test care sa permita testarea vitezei si a modului in care functioneaza.

Mit 5. Este suficienta alegerea unui VPN gratuit. Nimic din ce este gratuit nu vine fara costuri. De regula, cei care aleg servicii vpn gratuite ajung sa plateasca cu datele personale. Este adevarat ca acestea ascund IP-ul, insa pentru cont solicita date personale. In plus, pot fi impuse restrictii mari ale lungimii de banda.

De asemenea, multi utilizatori cred ca VPN-urile sunt destinate doar utilizatorilor avansati si ca este suficient sa foloseasca un proxy sau un browser precum TOR pentru a obtine siguranta. Realitatea este cu totul alta insa. Serviciile VPN sunt din ce in ce mai usor de folosit si merita sa fie utilizate chiar si de utilizatorii incepatori, in conditiile in care asigura anonimitate si o siguranta foarte mare iar un proxy sau un TOR pot fi utile, insa au o multime de limitari, cum ar fi faptul ca nu cripteaza datele trimise pe internet.

VPN-urile nu mai sunt solutii scumpe si cu siguranta nu sunt greu de utilizat. Dat fiind faptul ca majoritatea furnizorilor ofera solutii de test, merita sa fie incercate.

Comentarii

13/09/19 10:21
cititor

Ma... da ce-i " ala " ? Aveti impresia ca toata lumea-i cu VNP... ?!

13/09/19 10:24
cititor

Nu fiti naivi ! In materie de internet, NIMIC NU ESTE DE NESPART SI DE NEPIRATAT ! Vreti date sigure, atunci tineti-le separat pe/in PC-uri nelogate pe internet si ceea ce descarcati pe net, sa fie in cu totul alt PC, care la randul sau sa fie prevazut cu antivirusi eficienti si " la zi " ... si nici atunci nu-i sigur ca n-o vei " musca " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5